Secretarul de stat american Antony Blinken – primit de preşedintele Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis îl va primi, marţi, la Palatul Cotroceni, pe secretarul de stat american Antony Blinken.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, primirea este programată pentru ora 10:30.

Ambasada SUA la Bucureşti a anunţat că secretarul de stat Antony Blinken se va afla în România, în perioada 28 – 30 noiembrie, pentru a participa la Reuniunea miniştrilor de externe ai NATO.

Oficialul american va avea consultări politice, marţi, şi cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

De asemenea, secretarul de stat Antony Blinken şi prim-ministrul român Nicolae Ciucă vor vizita expoziţia ‘Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat Strategic’, un eseu fotografic, tematic, care explorează relaţiile diplomatice, de securitate, economice şi culturale dintre poporul român şi cel american.

Marţi, ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, va marţi consultări politice cu secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken, la sediul MAE.

Întâlnirea va avea loc în marja participării lui Antony Blinken la Reuniunea miniştrilor de externe ai statelor membre NATO şi în contextul aniversării, în acest an, a 25 de ani de parteneriat strategic între România şi SUA.

Consultările dintre ministrul Bogdan Aurescu şi secretarul de stat Antony Blinken vor marca aniversarea Parteneriatului Strategic România-SUA, care reprezintă un pilon esenţial al politicii externe şi de securitate a României şi a cărui aprofundare, pe toate dimensiunile sale, reprezintă un obiectiv al ambelor părţi. Vizita va oferi ocazia reconfirmării angajamentului bilateral solid pentru întărirea cooperării în promovarea proiectelor de interes în domeniile politic, securitar, militar, economic, energetic‘, transmite MAE, prin intermediul unui comunicat.

Cei doi vor trece în revistă stadiului cooperării în domeniile de interes, inclusiv în baza priorităţilor stabilite cu ocazia vizitei ministrului Aurescu la Washington, în noiembrie 2021, precum: creşterea prezenţei militare a SUA în România, consolidarea posturii NATO în regiunea Mării Negre, procesul de aderare a României la OCDE şi avansarea proiectelor comune din domeniul nuclear civil.

Ministrul Bogdan Aurescu va reitera, totodată, interesul României, ca Partener Strategic al SUA, pentru înregistrarea de progrese concrete în ce priveşte accederea ţării noastre în programul Visa Waiver‘, menţionează MAE.

De asemenea, vor fi abordate evoluţiile recente în materie de securitate, cu accent asupra regiunii Mării Negre şi securităţii pe Flancul Estic al NATO, ca urmare a agresiunii militare ruse în Ucraina, şi eforturile comunităţii transatlantice de a gestiona impactul acesteia asupra securităţii regionale şi a stabilităţii globale, menţionează ministerul.

Întrevederea dintre cei doi oficiali se va concentra şi pe coordonarea bilaterală în vederea asistenţei acordate Ucrainei. Discuţiile vor viza, de asemenea, implementarea deciziilor privind consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic al NATO şi evoluţia situaţiei regionale de securitate la Marea Neagră.

Ministrul Bogdan Aurescu va prezenta eforturile multidimensionale ale României de ajutorare a Ucrainei, inclusiv asistenţa umanitară acordată refugiaţilor din ţara vecină şi măsurile luate de Guvernul României pentru a facilita tranzitul produselor agricole ucrainene prin ţara noastră, în scopul evitării unei crize alimentare globale. De asemenea, în condiţiile creşterii impactului agresiunii militare ruse asupra întregii regiuni a Mării Negre, ministrul afacerilor externe se va referi la miza susţinerii vecinilor Ucrainei, cu accent pe Republica Moldova, context în care va sublinia rolul Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, în care SUA joacă un rol important. Ministrul Bogdan Aurescu va prezenta totodată sprijinul multidimensional acordat de România statului vecin‘, precizează sursa citată.

Agerpres

De același autor

Related Articles