tigari ascunse

49 de milioane de ţigarete, care erau vândute sau urmau să fie vândute ilegal au fost descoperite în primele 8 luni ale acestui an de lucrătorii Direcţiei Generale a Vămilor.

Valoarea lor este de peste 6 milioane de euro, după cum a anunţat astăzi şeful acestei instituţii.

Direcţia Generală a Vămilor a semnat astăzi un protocol de colaborare pentru lupta împotriva contrabandei cu trei mari companii de tutun din România, un pas important în lupta contra acestui fenomen.

Piaţa neagră a ţigaretelor a ajuns la 17%, au anunţat în urmă cu puţin timp reprezentanţii unor companii de tutun.

Pentru a combate acest fenomen, în urma protocolului încheiat astăzi între instituţiile statului şi companiile de tutun, personalul va mai fi specializat în prevenirea şi combaterea fraudei fiscale şi va beneficia de expertiza celor trei companii de tutun, pentru a depista produsele din tutun contrafăcute.

La rândul său, Direcţia Generală a Vămilor va furniza companiilor de tutun mostre de ţigarete reţinute în vederea confiscării.

Reprezentantul unei companii de tutun, Gilda Lazăr, a spus că şi în acest an vor continua parteneriatele cu Direcţia Generală a Vămilor prin susţinerea dezvoltării profesionale a lucrătorilor vamali şi prin acordarea de suport pentru instruirea de noi echipe canine, pentru a-i ajuta pe lucrătorii din acest domeniu să descopere ţigările de contrabandă mult mai repede.

În 2010-2013 au mai fost instruite încă 28 de astfel de echipe canine, producătorii de ţigarete au virat la bugetul de stat în 2013 peste 2,6 miliarde de euro, reprezentând accize, TVA, taxe şi contribuţii, ceea ce înseamnă 13% din totalul veniturilor bugetare şi aproximativ 2% din PIB.

Sursa: RRA