Schimbări de la 1 ianuarie 2017: preţuri mai mici şi pensii mai mari

Veşti bune pentru români la început de an. TVA scade la 19%, carburanţii ar trebui să se ieftinească, iar pensiile cresc cu 5 procente. De asemenea, sunt aşteptate şi salarii mai mari pentru bugetari.

Cota standard a taxei pe valoarea adăugată a scăzut de astăzi de la 20 la 19% şi au fost eliminate taxa pe stâlp de 0,5% din active şi supraacciza de 7 eurocenţi pe benzină.

Totodată, a scăzut cu aproape 2% factura de energie electrică pentru populaţie. Salariul de bază din învăţământ este mărit cu 15%, iar cel de încadrare pentru personalul Casei de Asigurări de Sănătate cu 25%.

De astăzi, însă, vor fi introduse impozitul forfetar pentru turism şi o taxă pentru depunerea deşeurilor la groapa de gunoi. Aceasta este de 80 de lei pe tonă şi se va majora la 120 de lei pe tonă din 2018.

Din a doua jumătate a acestei luni, autorităţile locale vor putea ridica maşinile parcate neregulamentar pe carosabil, potrivit unui act normativ adoptat în decembrie.

Pensionarii vor avea mai mulţi bani – punctul de pensie creşte cu 5%. Pe de altă parte, salariaţii, pensionarii, dar şi PFA-urile vor plăti contribuţia de sănătate pentru veniturile suplimentare din dobânzi bancare şi dividende.

Important pentru plătitorii de taxe – Fiscul a atras atenţia că de acum înainte nu mai primeşte formularele pe hârtie care pot fi depuse şi online.

Decizii aşteptate în 2017

Cele mai importante decizii aşteptate anul acesta vizează creşterea salariului minim pe economie şi unele majorări salariale pentru bugetari.

De asemenea, este aşteptată intrarea în vigoare a insolvenţei persoanelor fizice şi a unei legi care îi obligă pe marii comercianţi ca 51% din produsele alimentare expuse să fie româneşti.

Foto: RomaniaTV.net

Cele mai citite

Related Articles