promotii magazin1 (2)Apropiata reducere a TVA-ului la alimente, de la 1 iunie, determină autorităţile să înăsprească acţiunile de control. Premierul Victor Ponta avertiza ieri că instituţiile statului vor ţine sub observaţie modul în care se va reflecta în preţul alimentelor reducerea acestei taxe, după ce în urmă cu o săptămână şi Consiliul Concurenţei anunţa verificări în magazine.

Între timp, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, Laurenţiu Baciu a apreciat pentru Radio România Actualităţi, că scăderea fiscalităţii la produsele alimentare nu va ieftini produsele la raft. „Scăderea TVA-ului nu va duce nici la îmbunătăţirea bugetului, nici la îmbunătăţirea coşului consumatorului. Pentru producător nu e niciun câştig, dar nici pentru bugetul statului şi nici pentru buzunarul consumatorului. Cine are de câştigat? De câştigat au procesatorii, procesatorii şi comercianţii care iau cu 9% de la producător, îl livrează cu 9% la consumator, o să îl găsiţi oe raft la acelaşi preţ dinainte când avea TVA 24%”, a spus Laurenţiu Baciu.

Comercianții resping acuzațiile

Comercianţii resping însă acuzaţiile şi spun că ei sunt interesaţi ca diferenţa de bani rezultată din reducerea TVA să ajungă direct la clienţi pentru a creşte consumul. Într-un interviu pentru televiziunea publică, Florin Căpăţână, vicepreşedintele Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale, spune că preţurile se modifică în funcţie de cerinţele pieţei.

„Aceste preţuri se modifică zilnic, în sus sau în jos, în funcţie de cum cere piaţa, iar acest lucru nu îl face un retalier, nu îl face un furnizor. Piaţa practic reglementează aceste preţuri, a spus Florin Căpăţână. De la 1 iunie, Guvernul a aprobat scăderea taxei pe valoare adăugată la alimente de la 24% la 9%.