S-a aflat cine l-a alungat pe Regele Mihai din țară după Revoluție: “Nu a fost Iliescu”

Personalitățile care  au fost în centrul  evenimentelor tumultoase  în anii  90  au început să vorbească despre cei care l-au alungat pe Regele Mihai în momentul în care acesta a încercat să intre în România.

Academicianul Răzvan Theodorescu, care în acea perioadă  era președintele Televiziunii, își amintește că l-a sunat pe Ion Iliescu și că l-a rugat pe acesta: „Lasă-l pe Rege să se ducă la Curtea de Argeș!”, iar Ion Iliescu l-a asigurat că nu are nimic împotrivă acestui lucru, dar trebuie convins „Petre”, adică premierul de atunci, Petre Roman.

Cum a motivat Petre Roman alungarea Regelui Mihai

Imediat, Răzvan Theodorescu l-a sunat pe Petre Roman, iar acesta i-a explicat că va fi haos, va fi „vărsare de sânge”, va fi „o lovitură de stat”. Și aici s-a închis povestea, a relatat jurnalistul Cosmin Prelipceanu la Digi 24.

Același episod fusese relatat, marți 12 decembrie, tot la Digi24, fără a se preciza nume, de ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu, fost jurnalist la Radio Europa Liberă, care a precizat că faptele i-au fost relatate chiar de către Regina Ana.

De ce se temea Petre Roman? l-a întrebat Cosmin Prelipceanu pe politologul Stelian Tănase, invitat, miercuri, la „Jurnalul de seară”.

„Se temea să nu piardă puterea. El agita niște demoni, niște mituri, era și îndoctrinat, comunist, venea din familia lui Walter Roman, bolșevici, veniseră din Rusia cu divizia „Tudor Vladimirescu”, fusese comisar politic tatăl lui, fusese cominternist, luptase în Spania, deci avea în cap comunism…până la urechi!”, a susținut Stelian Tănase.

Pe de altă parte, era sentimentul că vrea să păstreze puterea, el nu voia să nu mai fie prim-ministru. Era prim-ministrul lui Ion Iliescu, regele probabil ar fi ales pe altcineva, pe Rațiu, pe Coposu sau pe altcineva din noua generație de oameni necomuniști, a explicat politologul. „Nu s-a temut de niciun război civil. Era agitația demonilor ca să-l convingă pe Ion Iliescu să nu-l lase, să-l țină departe de România, să nu aibă pretenții la putere, să nu se creeze o altă zonă de influență în politica românească”, a punctat Stelian Tănase la Digi 24.

1 COMENTARIU

Comments are closed.

De același autor

Related Articles