S-a stabilit modul de acordare a ajutorului pentru încălzire

Guvernul a stabilit miercuri mecanismul de acordare a ajutorului pentru încălzire de 1.400 de lei în acest an, promis persoanelor cu venituri mici şi a completat actul normativ, astfel că se vor acoperi şi costurile celor care au cumpărat lemne de foc.

Aceştia vor primi banii înapoi în baza chitanţei sau a facturilor. Autorităţile au identificat soluţii şi pentru acele persoane, în special din mediul rural, care nu au număr la case, iar în acte mai mulţi oameni locuiesc pe aceeaşi stradă şi la acelaşi număr. Aceştia trebuie să dea o declaraţie pe proprie răspundere, care va fi verificată de funcţionarii Poştei Române pe teren. După şedinţa executivului, membrii guvernului au explicat şi procedura în cazul celor care locuiesc la bloc.

Persoanele care au venituri de până la 2.000 de lei vor primi, luna viitoare sau cel mai târziu în martie, 700 de lei, iar în septembrie – alţi 700 de lei, ca ajutor pentru a plăti facturile la căldură. Pentru a beneficia de aceşti bani, fiecare persoană va primi un card de energie, care nu va conţine bani, ci reprezintă dovada că acea persoană are dreptul la acest ajutor financiar. Cu cardul, beneficiarul trebuie să se ducă la asociaţia de proprietari şi apoi la poştă, aşa cum a explicat ministrul proiectelor europene, Marcel Boloş.

Marcel Boloş: După ce a primit cardul, beneficiarul care vrea să îşi plătească căldura la bloc pleacă la asociaţia de proprietar, solicită asociaţiei de proprietari acest certificat de validare a datoriei. După aceea, beneficiarul are două modalităţi, acela în care merge la oficiul poştal cu trei documente, actul de identitate, cardul de energie şi certificatul de validare a datoriei, sau, a doua modalitate, la poştaş poate să îşi întocmească formalităţile pentru ca să-şi plătească căldura la bloc.
Reporter: Beneficiarul celor 700 de lei poate să folosească toţi banii deodată sau de mai multe ori, câte o parte din ei, caz în care poşta îi va spune de fiecare dată câţi bani mai are din cei 700 de lei.
RADIO ROMANIA ACTUALITATI

De același autor

Related Articles