România rămâne în stare de alertă! Pentru testele antigen a fost prelungită valabilitatea de la 24 la 48 de ore

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a prelungit starea de alertă pe întreg teritoriul României pentru încă 30 de zile, începând de astăzi, 10 septembrie.

Ramân în vigoare aceleaşi restricţii, masca de protecţie este obligatorie în spaţii închise, în transportul în comun şi în loculrile publice aglomerate. De asemenea, sunt menţinute pentru înca 60 de zile programele pilot din incinta Aeroportului Internaţional Sibiu la terminalul pentru detectarea persoanelor infectate cu virusul SARS-Cov-2 cu sprijinul echipelor canine şi al celui similar derulat pe Aeroportul Internaţional din Cluj.

Există şi modificări, de exemplu pentru testele antigen a fost prelungită valabilitatea de la 24 la 48 de ore.

Potrivit Anexei la Hotărârea CNSU, sunt 90 de măsuri de prevenire și control propuse a se aplica pe durata stării de alertă, printre care: menținerea obligativității purtării măștii de protecție în spațiile publice, piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transportul în comun, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani menținerea testării săptămânale, prin grija direcțiilor de sănătate publică, a personalului de îngrijire şi asistență, a personalului de specialitate şi auxiliar care își desfășoară activitatea în centrele rezidențiale de îngrijire şi asistență a persoanelor vârstnice, centrelor rezidențiale pentru copii şi adulți, cu şi fără dizabilități, precum şi pentru alte categorii vulnerabile menținerea posibilității izolării și carantinării în condițiile art. 7,8 şi 11 din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic şi biologic, republicată cu modificările și completările ulterioare.

Menținerea restricțiilor privind organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri în spații deschise, precum și a întrunirilor de natura activităților culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment în spații închise și desfășurarea acestora în condițiile punctelor 9-38. Permiterea desfășurării competițiilor sportive pe teritoriul României cu participarea spectatorilor până la capacitatea maximă a spațiului, doar cu participarea persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului și sportului și al ministrului sănătății. organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte să fie permisă cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție, dacă incidența cumulată la 14 zile din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și este interzisă la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori.

Activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective, să se desfășoare în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult cu respectarea regulilor de protecție sanitară, stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne menținerea organizării de evenimente private cum ar fi nunți, botezuri, mese festive etc., fără a se limita la acestea, în saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente, cu un număr de maximum 200 de persoane în exterior sau de maximum 150 de persoane în interior în județele/localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori.

La stabilirea numărului de persoane în exterior și/sau în interior nu trebuie să fie luate în calcul persoanele care au vârsta mai mică de 16 ani.

De același autor

Related Articles