România are în depozite 8 milioane de doze de vaccin anti-Covid-19. Ce se întâmplă cu aceste doze după ce vor expira?

Romania are în depozite 8 milioane de doze de vaccin anti-Covid-19. După ce vor expira, distrugerea lor va costa alţi bani atrage atenţia ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

La începutul acestui an, România a salvat 150 milioane de euro prin vânzarea dozelor de vaccin nefolosite. De asemenea, Rafila a mai precizat că România s-a angajat să cumpere o cantitate prea mare de vaccinuri, iar multe dintre aceste doze nu vor putea fi niciodată folosite.

Noi ne găsim în situaţia în care avem în depozite peste 8 milioane de doze de vaccin pentru care nu mai există niciun fel de interes. Şi nu mă refer doar la interesul populaţiei, mă refer la interesul oricui, fie să le cumpere, fie să le primească gratis. Deci nimeni nu vrea nici măcar să le primească gratis. Lucrul acesta va duce şi la costuri suplimentare pentru ca la un moment dat, când expiră, trebuie să le distrugem.

Toate lucrurile astea mie mi se pare că s-au întâmplat şi datorită unei lipse probabil de grijă, de profesionalism sau de înţelegere care au dus la semnarea unui acord de achiziţie în luna mai 2021 pentru o cantitate enormă de vaccinuri, aproape 40 de milioane de doze, pentru anii 2022 şi 2023 împreună. Deci 39 de milioane de doze.

Aceasta cantitate în mod evident, indiferent de cel fel de campanie vom desfăşura noi, de informare, de educare… este imposibil să fie absorbită. Si atunci facem demersuri sa protejam banii publici”, a declarat ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila la Antena 3.

De același autor

Related Articles