Reguli noi în restaurante din 15 martie: cum vor arăta meniurile restaurantelor

Restaurantele au obligația ca de miercuri, 15 martie, să treacă în meniu ingredientele fiecărui preparat, cantitatea acestora, dar și valorile nutriționale. Aceste noi reglementări sunt valabile pentru restaurante, fast-food-uri, cantine și inclusiv pentru cei care furnizează preparate în regim online.

Președintele ANPC: „Avem nevoie de aceste informații“

Horia Constantinescu, președintele ANPC, cel care a avut această inițiativă, a făcut o serie de precizări pentru Agerpres: „Vreau să fac o paranteză legat de ordinul ce stabileşte ce informaţii trebuie să ne pună la dispoziţie operatorul economic din alimentaţie publică, fie că vorbim despre cantină, fie că vorbim despre restaurante sau unităţi de alimentaţie de tip fast-food. Am emis un Ordin în urma discuţiilor cu asociaţiile de protejare a intereselor consumatorilor şi după ce am stabilit abordarea la nivel european, în sensul în care consider şi acum necesar ca pentru ciorba de perişoare să ne fie comunicate toate informaţiile de care cu siguranţă avem nevoie, cum ar fi din ce carne sunt făcute perişoarele, existând variante din ce în ce mai multe. În curând pot să fie făcute şi din greieri, dar măcar să ştim acest lucru”.

ANPC precizează că Ordinul nr. 201/2022 al preşedintelui Autorităţii conţine „elemente esenţiale” pentru sănătatea consumatorilor și, „ţinând cont că, în conformitate cu Regulamentul UE 1169/2011, există obligativitatea prezentării tuturo r datelor legate de ingredientele produselor alimentare şi valorile lor nutriţionale, tot aşa este normal să se regăsească acelaşi tip de informaţii care să descrie un preparat culinar servit într-o locaţie de alimentaţie publică”.

Cele mai citite

Related Articles