Reclamele la jocurile de noroc vor fi interzise la televizor pe timpul zilei

Proiectul de lege privind limitarea publicității audiovizuale pentru jocurile de noroc și pariurile sportive urmează să fie supus votului miercuri în plenul Senatului, ca prim for sesizat. El a suferit însă marţi modificări în comisiile de specialitate ale Senatului, la inițiativa PNL.

Inițial, proiectul depus în noiembrie anul trecut de parlamentarii PNL, PSD, USR, AUR și minorități naționale prevedea interzicerea totală a publicității audiovizuale în acest domeniu. Modificările adoptate ieri în comisiile Senatului prevăd însă ca reclamele pentru jocurile de noroc și pariurile sportive să fie permise în intervalul orar 23:00 – 06:00, iar suprafața panourilor publicitare exterioare să nu poată depăși 30 metri pătraţi. Potrivit unui alt amendament, însemnele grafice ale mărcii vor conține și mesajul privind interzicerea participării minorilor la jocurile de noroc. Unul dintre iniţiatori, deputatul liberal Adrian Cozma, spune că modificările nu rezolvă dependența de jocurile de noroc.

Adrian Cozma: ”Trebuie să fim fermi și să spunem foarte clar: nu mai dorim încurajarea acestei adicții, pe care Organizația Mondială a Sănătății a catalogat-o ca o boală psihică gravă. Noi trebuie să stârpim acest fenomen. Nu interzicem jocurile de noroc. Cine vrea să joace să joace, dar hai să nu încurajăm!

În schimb, USR susţine că amendamentele admise ieri slăbesc puterea legii şi le cere partidelor din majoritatea parlamentară să voteze astfel încât populaţia, şi în special copiii şi tinerii, să fie protejaţi. Deputatul acestei formaţiuni Diana Stoica spune că este vorba inclusiv despre instituirea de zone de interdicţie în jurul şcolilor, locurilor de joacă, spitalelor şi bisericilor pentru acest tip de reclame.

Diana Stoica: ”În fiecare zi în care copiii, în drum spre școală, văd aceste reclame, ei riscă să cadă pradă acestei patimi a jocurilor de noroc. Credem că există susținere, așa cum pe proiectul “Fără păcănele lângă școli” au fost semnatari de la toate partidele, le cerem ca aceștia să-și urmeze cumva linia pe care au avut-o și să-și asume și la vot această direcție.”

Organizația neguvernamentală Declic le-a solicitat liderilor PNL și PSD, Nicolae Ciucă și respectiv Marcel Ciolacu, să explice public votul din comisie al senatorilor celor două partide, despre care spun că au îngropat proiectul de lege care ar fi putut interzice total reclamele la pariuri sportive și jocuri de noroc. Peste 100.000 de români au semnat petiția Declic pentru interzicerea reclamelor, însă senatorii au ignorat cu bună știință vointa cetățenilor și au votat în folosul industriei, se arată într-un comunicat al organizației.

De același autor

Related Articles