Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă până la sfârşitul anului

Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă până la sfârşitul anului, dar evoluţia acestui indicator va fi influenţată de pachetul de măsuri fiscale pe care Guvernul urmează să-l introducă pentru echilibrarea bugetului.

Evaluarea a fost făcută de conducerea Băncii Naţionale, care a decis să menţină dobânda de politică monetară la 7% pe an, valoare neschimbată din luna ianuarie.

Decizia BNR de menţinere a dobânzii-cheie la nivelul de 7%/an a fost una anticipată de majoritatea actorilor din pieţele financiare, având în vedere faptul că, pe de o parte, inflaţia pare a se reduce mai lent decât era prognozat, iar pe de altă parte, că economia şi-a atenuat semnificativ creşterea în ultimele luni. Potrivit actualelor evaluări, rata anuală a inflaţiei va continua, totuşi, să scadă până la finele anului curent, în principal sub influenţa efectelor de bază şi a reducerii cotaţiilor unor mărfuri, precum şi în condiţiile recoltei bogate pe plan intern şi ale plafonării temporare a adaosului comercial la produse alimentare de bază. BNR atrage atenţia că, începând de anul viitor, incertitudini şi riscuri majore la adresa perspectivei inflaţiei decurg din configuraţia pachetului de măsuri fiscal-bugetare ce va fi implementat în vederea continuării consolidării bugetare, precum şi din conduita viitoare a politicii fiscale şi de venituri, de natură să exercite efecte inflaţioniste pe termen scurt, dar şi să intensifice presiunile dezinflaţioniste ale factorilor fundamentali, pe un orizont mai îndepărtat de timp.

Adrian Codirlaşu, vicepreşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari din România: “Vom avea un şoc introdus de noile măsuri fiscale, în sensul că se măresc accizele, se majorează anumite cote de TVA pentru anumite produse care fac parte din coşul de consum. În plus, vedem preţul petrolului care a crescut şi se va duce în preţul combustibililor. De asemenea, va fi o taxă pe cifra de afaceri care va conduce la o presiune pe preţurile de vânzare şi, de asemenea, va creşte salariul minim, un alt cost în plus pentru companii, care va pune de asemenea presiune pe preţ.

Incertitudini şi riscuri însemnate la adresa perspectivei activităţii economice şi, implicit, a evoluţiei pe termen mediu a inflaţiei generează războiul din Ucraina şi evoluţiile economice sub aşteptări din Europa, dar şi nivelul absorbţiei fondurilor europene.

Sursa: RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI 

Cele mai citite

Related Articles