Premierul Ludovic Orban a prezentat raportul privind gestionarea epidemiei de COVID-19, dar şi măsurile luate de Executiv pentru deschiderea noului an şcolar şi pentru desfăşurarea în bune condiţii a alegerilor locale din septembrie.

Premierul Ludovic Orban a declarat în fața Parlamentului că acțiunile Avocatului Poporului și deciziile Curții Constituționale au făcut ca vreme de trei săptămâni autoritățile să nu aibă la dispoziție instrumentele necesare pentru a lupta cu pandemia. Ludovic Orban a făcut apel către parlamentari să fie alături de Guvern în efortul de a-i convinge pe oameni că soluția pentru a opri răspândirea virusului este respectarea regulilor.

Ludovic Orban: Fiţi alături de noi în tot acest efort de comunicare publică şi de convingere a îndărătnicilor şi a celor care bagatelizează riscul acestui virus. Coronavirusul ucide! A respecta regulile înseamnă a ne proteja nu numai pe noi, ci a-i proteja şi pe ceilalţi, a le apăra sănătatea şi viaţa.

Premierul a mai spus că anul școlar va începe pe 14 septembrie, iar alegerile locale pot fi organizate în siguranță dacă se iau măsurile necesare.

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a acuzat Guvernului Orban că a distrus economia şi nu a făcut nimic pentru deschiderea școlilor în siguranță, ci a pasat responsabilitatea către primari și directorii de școli.

Marcel Ciolacu: Ați scăpat total situația de sub control! Ați eșuat în gestionarea pandemiei! Ați eșuat în relansarea economiei! V-au  interesat doar alegerile și cât mai multe funcții pentru rude și pentru clientela din partid, dar pentru români nimic.

Marcel Ciolacu a anunțat că PSD va depune luni o moțiune de cenzură împotriva cabinetului Orban, demers pe care liderul PRO România, Victor Ponta, a anunțat că îl susține. El a declarat în plen că guvernul nu are soluții pentru a trimite copiii în siguranță la școală și nu este capabil să organizeze alegerile locale.

Victor Ponta: Domnul Orban e pregătit de alegeri, aşa de pregătit încât după şase luni ne e mai rău decât în martie, dar pentru toţi oamenii normali din ţara asta e important ce facem cu sănătatea. Încă aşteptăm cele 100 de milioane de măşti pe care domnul Orban şi cu domnul Tătaru le-au semnat ieri, cu 0,65 de bani masca, în măsura în care azi pe SEAP sunt 0,35 şi din China se cumpără cu 0,15.

Deputatul USR Cătălin Drulă spunea că pe bună dreptate oamenii se tem, întrucât în jur este haos și incertitudine, iar autoritățile au eșuat în a veni cu un plan coerent la situația de criză.

Cătălin Drulă: Avem nişte probleme sistemice acumulate în 30 de ani – şi aici mă refer la sănătate, la educaţie, la sistemul de pensii. Şi toate aceste probleme se văd acum în timp de criză. Nu avem spitale capabile să-i primească pe toţi cei care au nevoie de îngrijire. Sunt oameni care mor de COVID, dar sunt şi oameni care mor pentru ca nu mai are nimeni timp sau loc să-i trateze.

PMP a catalogat drept deficitar modul în care a fost gestionată pandemia de coronavirus, iar UDMR a spus că Guvernul Orban a fost și este în contratimp cu ceea ce se întâmplă.