Raed Arafat: Carantina va fi de 5 zile pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală şi de 10 zile pentru restul

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Raed Arafat a anunţat, vineri, la finalul unei şedinţe a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), că începând de sâmbătă vor fi reduse perioadele de carantină.

Principalele modificări:

  • reducerea perioadei de carantină de la 14 zile la 5 zile pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 180 de zile. – reducerea perioadei de carantină de la 14 la 10 zile pentru persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală în ultimele 180 de zile.
  • Introducerea măsurii carantinei cu privire la contacţii direcţi ai persoanelor confirmate pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 cu duratele prevăzute anterior.
  • Aceeaşi regulă va fi, dacă e persoana vaccinată sau trecută prin boală, atunci are perioadă de carantină de 5 zile, dacă persoana nu este vaccinată are perioada de carantină de 10 zile”, a afirmat Raed Arafat.

El a vorbit şi despre o excepţie pentru personalul navigant maritim român.

Introducerea excepţie de carantină pentru personalul navigant maritim român şi personalul care lucrează pe platformele fixe şi mobile de extracţie petrol şi gaze în zona exclusivă economică a României, ca să rezolvăm una dintre problemele care au apărut pe parcurs şi vrem să o clarificăm acum în cadrul hotărârii. Şi foarte important – reducerea perioadei carantinei instituită prin decizii emise anterior intrării în vigoare a prezentei hotărârii şi aplicarea termenelor pe care le prevede această hotărâre. Ce înseamnă asta? Dacă cineva a intrat de exemplu ieri şi a primit decizie de carantină de 10 zile şi este vaccinat sau trecut prin boală, se reduce la 5 zile. Dacă a primit de 14 zile, pentru că nu a avut test când a intrat în ţară, se reduce tot la 5 zile. Se aplică regulile de aici, în momentul când se publică această hotărâre. Această hotărâre urmează să fie publicată în Monitorul Oficial astăzi, deci de mâine ea va fi valabilă”, a mai explicat Arafat.

Arafat a menţionat că regulile de carantină se aplică pentru persoanele care vin din ţări roşii

Dacă vii dintr-o ţară roşie şi eşti vaccinat sau trecut prin boală, nu eşti carantinat, dacă vii din ţara roşie, nu eşti vaccinat, nu eşti trecut prin boală, carantina este zece zile. Astea sunt regulile care se aplică şi care vor fi aplicate mai departe”, a transmis şeful DSU. 

De același autor

Related Articles