Protest al actorilor şi al altor angajaţi ai teatrelor faţă de tăierile bugetare

Câteva sute de persoane – actori şi alţi angajaţi ai Teatrului Naţional şi ai altor teatre din Capitală – au protestat aseară în Piaţa Victoriei, scrie RRA.

Ei au reclamat tăierile bugetare aplicate mai multor instituţii de cultură din toată ţara, care au determinat renunţarea la o parte din personalul tehnic ce colabora la realizarea spectacolelor, dar şi întârzieri la plata salariilor în unele cazuri. Printre cei care au protestat au fost şi nume mari ale scenei româneşti, precum Ion Caramitru sau Victor Rebengiuc.

Ion Caramitru: „Convingerea mea este că sunt bani pentru cultură, nu pot să cred că nu sunţ şi dacă vreţi să faceţi un studiu, întrebaţi toate instituţiile astea cât li s-a tăiat. Adunaţi toată sumă şi o să vedeţi că dacă sunt 50 de instituţii, şi probabil la Ministerul Culturii au tăiat cel mai mulţ două milioane, printr-un calcul aritmetic, o să aflaţi că suma nu e cine ştie ce şi că există bani.”

Victor Rebengiuc: ”Sunt curios să aflu cine răspunde de faptul că România a rămas fără bani. Întotdeauna cultura a fost cea mai oropsită, întotdeauna a avut sub 1% din PIB. Sigur că se poate juca spre trei perdele şi cu o lumânare în faţă, sau trei lumânări în faţă, dar trăim în Europa, teatrul trăieşte şi el în Europa şi în lume, trăieşte în secolul XXI. De ce să ne întoarcem noi în secolul XIX?

Manifestanţii au cerut autorităţilor alocarea fondurilor necesare pentru continuarea activităţii în condiţii decente în instituţiile culturale.

sursa RRA

foto RRA/Iulian Olescu