Proiectul legii votului prin corespondenţă, adoptat de Senat

Senatul-Romaniei

Propunerea legislativă privind votul prin corespondenţă a fost adoptată de Senat.

Propunerea legislativă a trecut cu o largă majoritate, 117 senatori au votat în favoarea documentului, în timp ce zece parlamentari s-au pronunţat împotrivă.

În timpul dezbaterilor generale, senatorii PNL au anunţat că primesc cu bucurie acest proiect de lege, menţionând că este un document pe care românii îl aşteptau de mult. Şi senatorii social-democraţi au fost de acord cu proiectul şi spuneau că este vorba despre o promisiune făcută cetăţenilor din străinătate.

Senatorii UDMR şi cei din Grupul Liberal – Conservator, ALDE, au criticat documentul şi au arătat că votează împotrivă, pentru că sistemul de vot prin corespondenţă nu este perfect şi aduce o procedură greoaie.

Documentul, iniţiat de Autoritatea Electorală Permanentă şi asumat de grupurile parlamentare, prevede că alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care doreşte să voteze prin corespondenţă, la alegerile parlamentare, prezidenţiale sau europarlamentare, se poate înscrie în Registrul Electoral.

Potrivit documentului, se înfiinţează câte un birou electoral pentru votul prin corespondenţă pentru fiecare 10.000 de alegători.

Proiectul este transmis  către Camera Deputaţilor, care îşi propune să îl adopte cât mai repede, în calitate de for decizional.

Sursa: www.romania-actualitati.ro

De același autor

Related Articles