Proiecte aflate pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor

Anularea unor interdicţii de incompatibilitate pentru candidaţii la alegerile locale de anul acesta sau scutirea de la plata chiriei pe perioada stării de urgenţă sunt două dintre proiectele PSD aflate pe ordinea de zi de astăzi la Camera Deputaţilor. Şedinţa de plen ar urma să înceapă peste două ore, cu participare fizică redusă a parlamentarilor şi vot electronic dat de la distanţă.

Primul punct pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor este proiectul de lege iniţiat de PSD pe baza căruia locatarii, dar şi operatorii economici şi profesioniştii care nu îşi mai pot desfăşura activitatea în perioada stării de urgenţă sunt scutiţi de la plata chiriei.

Social-democraţii vin şi cu modificări la ordonanţa de urgenţă privind Codul administrativ. Se propune ca în acest an, la alegerile locale, să poată candida persoane care au rapoarte privind existenţa unui conflict de interese sau a stării de incompatibilitate emisă de Agenţia Naţională de Integritate cu mai mult de trei ani înaintea de organizarea scrutinului. Reprezentanţii ANI spun, însă, că aceste proiect de lege, în forma aprobată de Senat, elimină interdicţiile aplicate aleşilor locali şi încalcă prevederile Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, se va exprima astăzi, prin vot electronic dat de la distanţă, şi asupra Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului prin care se asigură măsuri de protecţie socială pentru salariaţii afectaţi de întreruperea totală sau parţială a activităţii.

Agenda plenului cuprinde şi proiectul USR care prevede înfiinţarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu. Aceasta ar urma să ancheteze tăierea ilegală a pădurilor, depozitările ilegale, traficul de deşeuri şi nerespectarea normelor antipoluare.

sursa RRA

De același autor

Related Articles