Proiect: Infracţiunile cu pedepse de până la 5 ani ar urma să fie graţiate. Sunt prevăzute mai multe excepţii

Conform proiectului ordonanţei de urgenţă privind graţierea publicat pe site-ul ministerului Justiţiei, guvernul intenţionează să graţieze în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv.

Această prevedere conţine 50 de excepţii care privesc inculpaţii cu infracţiuni  penale condamnaţi, de exemplu, pentru corupţie, inclusiv traficul de influenţă sau luarea de mită, acte cu violenţă, furt şi tâlhărie sau împotriva siguranţei statului. Alte 15 excepţii privesc infracţiuni condamnate de legi speciale cum ar fi evaziunea fiscală, spălarea banilor, traficul şi consumul ilicit de droguri, traficul de persoane, terorism, etc.

De asemenea, printre beneficiarii graţierii nu se pot afla recidiviştii. Graţierea mai este condiţionată şi de achitarea – în cel mult un an de la punerea în libertate – a despăgubirilor stabilite de instanţă.

Proiectul mai prevede înjumătăţirea pedepselor cu închisoarea pentru persoanele care au împlinit vârsta de 60 ani, pentru cei care au în întreţinere minori cu vârsta de până la 5 ani şi pentru femeile însărcinate.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă a fost trimis miercuri spre consultare Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi la Parchetului General, conform declaraţiei ministrului Justiţiei Florin Iordache. El este publicat şi stă la dispoziţie pentru consultare de către toţi cei interesaţi, pe site-ul Ministerului Justiţiei.

Sursa: Radio Romania Actualitati

De același autor

Related Articles