Programul “Descoperă Uniunea” pentru tineri

Peste 15 mii de tineri europeni, inclusiv români, care au împlinit 18 ani pot călători gratuit cu trenul în Uniunea Europeană, în această vară, dacă se înscriu într-un program lansat de Comisia Europeană.

Programul se numeşte “Descoperă Uniunea” şi a fost gândit pentru a-i încuraja pe tineri să-şi asume identitatea europeană prin intermediul călătoriilor.

Reporter: Carmen Gavrilă – Comisia Europeană a gândit acest program ca să ajute tinerii europeni, inclusiv românii, nu doar să viziteze alte state membre, dar şi ca să-i sprijine în carieră în condiţiile în care peste 60% dintre angajatori apreciază dacă un tânăr are experienţă internaţională.

Călătoriile sunt programate în perioada 9 iulie – 30 septembrie. Programul este deschis nu doar elevilor, ci şi tinerilor care sunt în diferite programe de ucenicie sau au deja un loc de muncă ori sunt în căutarea unui loc de muncă.

Tinerii au acces la permise de călătorie InterRail gratuite către orice ţară din Uniunea Europeană sau chiar un tur al Europei prin 30 de ţări, timp de o lună. Bugetul alocat de Comisia Europeană este de 12 milioane de euro.

Cei interesaţi trebuie să depună aplicaţii în perioada 12 – 26 iunie. Aplicanţii trebuie să completeze un chestionar la moştenirea şi cultura europeană.

Argumentul este că, astfel, tinerii vor avea oportunitatea de a explora Europa, de a se conecta mai bine la identitatea europeană pentru a înţelege valorile de bază ale Uniunii Europene şi de a-şi lărgi orizonturile prin experimentarea culturii altor state.

În condiţiile în care există deja mai multe programe mari de schimb de experienţă, proiectul InterRail va include tineri care nu sunt eligibili pentru acele programe.

În cazul tinerilor de la noi, ei au din România doar două posibile prime destinaţii: Budapesta şi Viena, iar apoi, trebuie să caute alte trenuri către ţările pe care vor să le viziteze.