Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023, suspendat în instanță. AFM spune că va face recurs

​Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat marți că Programul Casa Verde Fotovoltaice se suspendă ca urmare a unei Hotărâri a Curţii de Apel Oradea într-un dosar deschis de una dintre firmele care nu a fost validată ca şi instalator. Instituţia susţine că întreaga procedură a fost respectată şi va depune toate eforturile pentru reluarea programului.

  • ”Prin această decizie s-a dispus suspendarea executării Deciziei de soluţionare a contestaţiei privind respingerea dosarului de validare al reclamantei DHELECTRIC SYSTEMS SRL ca şi instalator publicat pe site-ul AFM în data de 28 august 2023 şi suspendarea întregii proceduri de publicare a listei instalatorilor validaţi, de alegere a acestora de către beneficiari şi de încheiere a contractelor de participare şi de finanţare până la soluţionarea definitivă a cauzei ce face obiectul dosarului 3168/111/2023”, a transmis, marţi, AFM, într-un comunicat de presă, citat de News.ro.

Instituţia anunţă că va depune cerere de recurs la Curtea de Apel Oradea în vederea deblocării şi reluării Programului Casa Verde Fotovoltaice 2023 în cel mai scurt timp.

  • ”Administraţia Fondului pentru Mediu a respectat întocmai toate procedurile privind validarea/invalidarea instalatorilor prevăzute în Ghidul de finanţare a Programului Casa Verde Fotovoltaice, inclusiv în cazul respingerii dosarului depus de DHELECTRIC SYSTEMS SRL”, susţine instituţia.

Potrivit datelor transmise de AFM, în data de 12 mai 2023, Administraţia Fondului pentru Mediu a solicitat prin intermediul aplicaţiei informatice aferente Programului Casa Verde Fotovoltaice instalatorului DHELECTRIC SYSTEMS SRL să încarce în aplicaţie, în termen de 5 zile lucrătoare, atestatul emis de ANRE de tip B sau alte atestate care includ competenţele de tip B, fiind un document care lipsea din dosarul depus în vederea participării în program.

  • ”Conform art. 12, alin. (3) din ghid, lipsa acestui document atrage respingerea cererii de validare dacă nu se transmite instituţiei prin intermediul aplicaţiei informatice aferente Programului Casa Verde Fotovoltaice în termen de 5 zile lucrătoare. Ca urmare a neîncărcării documentului lipsă în aplicaţia informatică în termen de 5 zile lucrătoare, dosarul instalatorului DHELECTRIC SYSTEMS SRL a fost respins. Decizia de respingere a dosarului a fost contestată de instalatorul DHELECTRIC SYSTEMS SRL”, a transmis AFM.

Potrivit instituţiei, în urma reanalizei în cadrul Comisiei de soluţionare a contestaţiilor, s-a confirmat motivul de respingere, decizie ce a fost postată în data de 28 august 2023 pe site-ul AFM.

  • ”Administraţia Fondului pentru Mediu va depune toate eforturile pentru a clarifica situaţia şi pentru a debloca şi relua Programul Casa Verde Fotovoltaice în cel mai scurt timp”, a mai transmis AFM.

Posibila scurgere ilegală de date personale la Casa Verde: Ministrul Mediului spune că a sesizat Parchetul General

Separat de acest dosar în instanță, amintim că Ministerul Mediului a anunțat că a sesizat Parchetul general pentru posibila scurgere de date în programul Casa Verde.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat vineri, 8 septembrie 2023, în exclusivitate pentru HotNews.ro că suspiciunile cu privire la scurgeri de informații care nu sunt de interes public și care ar putea să favorizeze anumite firme în programul Casa Verde au fost confirmate de verificările Corpului de control al ministrului Mediului și că a dispus sesizarea Parchetului General.

Totuși, în data de 13 septembrie, Parchetul general a comunicat către HotNews.ro că nu a deschis încă niciun dosar penal cu privire la aceste nereguli.

Atunci când primește o sesizare penală, organul de anchetă (DNA ori Parchetul) deschide automat un dosar penal „in rem”, adică dispune începerea urmăririi penale cu privire la faptă.

În 14 septembrie, ministrul Mediului, liberalul Mircea Fechet, a susținut la Guvern că tot ceea ce a declarat este adevărat și că sesizarea ar fi fost înregistrată încă de marți 12 septembrie.

  • „Tot ceea ce am declarat este foarte adevărat. Vineri am aprobat concluziile raportului de control. Luni am semnat adresele prin care am comunicat acel raport de control către instituțiile menționate anterior, respectiv ANSPDCP, AFM și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
  • Din informațiile pe care le am astăzi aceste sesizări au fost înregistrate în cursul zilei de marți la registratura Parchetului, lucru pe care vă rog să îl verificați în continuare, dar vă asigur că în ceea ce privește Ministerul Mediului aceste date sunt exacte.”, a declarat atunci ministrul.

De același autor

Related Articles