Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a afirmat că imunizarea este singura măsura eficientă pentru a preveni îmbolnăvirea şi a îndemnat parinţii să îşi vaccineze copiii.

“Epidemia de rujeolă s-a declanşat în România în 2016, în februarie, undeva la zona de limită între judeţele Cluj şi Bistriţa, la o populaţie nomadă fiind identificată o tulpină asemănătoare cu tulpina care circulă în Italia. În momentul de faţă, se înregistrează 3.446 de cazuri, din care 17 de decese, în 37 de judeţe. Toate cazurile s-au înregistrat la copiii care nu au fost vaccinaţi. Mesajul Ministerului Sănătăţii către toţi părinţii: imunizarea este singura măsură eficientă pentru a preveni îmbolnăvirea. În situaţia în care nu avem acoperire vaccinală bună, îmbolnăvirile vor continua. În ceea ce priveşte prima doza, acoperirea vaccinală în România este 80%. În opt ţări europene acoperirea este între 90 — 95%, iar restul ţărilor au acoperirea comparabilă cu noi. A doua doza vaccinală are o acoperire de doar 50% şi acesta este un semnal de alarmă pe care îl tragem”, a declarat ministrul.

Cât despre celelalte vaccinuri care nu mai erau pe stoc, ministrul sănătătţi a spus că, în prezenţ vaccinul tetravalent este în curs de distribuire, iar pentru hexavalent s-a semnat contractul, urmand ca vaccinul sa fie disponibil undeva la sfârşitul lunii martie.

Daiana Roşca