Primele măsuri după moartea Alexandrei în Spitalul Județean din Botoșani. Un nou protest în fața maternității

“Incredibil că în anul 2023 se mai întâmplă așa ceva. Zici că trăim în epoca de piatră să lași femeia să sufere ore în șir și să nu ai pic de empatie, oamenii ăștia nu au ce căuta în sistemul medical. Înțeleg că sunt solicitați, dar asta nu înseamnă că trebuie să fie lipsiţi de umanitate”.

Spitalul Județean Botoșani a luat primele măsuri după ce o tânără de 25 de ani însărcinată, a murit. Cadrele medicale de la secția de obstetrică-ginecologie care erau de gardă noaptea de joi spre vineri, când s-a întâmplat tragedia, au fost suspendate din activitate.

O anchetă penală pentru ucidere din culpă a fost demarată și de Inspectoratul de Poliție Județeană Botoșani. Nicoleta Turcu.

Conducerea unității sanitare a mai cerut un audit medical extern care să evalueze activitatea și procedurile medicale aplicate atunci.

De asemenea, au fost sesizate Comisia de disciplină și Consiliul etic al spitalului pentru rezolvarea cazului.

În același timp, toate înscrisurile medicale existente la nivelul secției respective au fost puse la dispoziția procurorilor.

Între timp, inspectorii sanitari care au fost trimiși în control la Maternitatea Botoșani au descoperit mai multe nereguli în activitatea desfășurată de personalul din cadrul Secției obstetrică-ginecologie care era de serviciu noaptea, când tânăra însărcinată în trei luni a murit în spital.

Ministerul Sănătății a solicitat Consiliului Județean Botoșani, în subordinea căruia funcționează spitalul, să ia măsuri necesare pentru prevenirea pe viitor a unor astfel de evenimente și asigurarea permanentă a asistenței medicale pacienților.

Iar aseară, în fața Prefecturii, zeci de persoane au cerut dreptate pentru tânăra care a murit.

-: Nu este singura care i-a pățit chestii de genul ăsta. Vrem să se facă dreptate. Puteau să o ajute, putea să fie soția mea în locul ei. Trebuia să-și facă datoria pentru care este plătită cu o groază de bani din banii noștri publici.

-: Incredibil că în anul 2023 se mai întâmplă așa ceva. Zici că trăim în epoca de piatră să lași femeia să sufere ore în șir și să nu ai pic de empatie, oamenii ăștia nu au ce căuta în sistemul medical. Înțeleg că sunt solicitați, dar asta nu înseamnă că trebuie să fie lipsiţi de umanitate.

-: Noi pe Alexandra n-o să o mai întoarcem înapoi din mormânt. Copiii ei n-o să mai aibă niciodată mamă aici, pe pământ, pe mama lor. În schimb, ne-am dori din suflet ca nicio masă nu mai treacă prin ce a trecut Alexandra.

În noaptea de joi spre vineri, Alexandra, o tânără de 26 de ani din Botoșani, însărcinată cu al patrulea copil, a început să sângereze și să acuze dureri abdominale severe și a sunat la 112 pentru ajutor.

O ambulanță a transportat-o la Spitalul Județean, unde medicii de gardă i-ar fi spus că nu reprezintă o urgență și i-au administrat doar o perfuzie. Ea a murit a doua zi dimineață.

Decesul a fost declarat prin stop cardio-respirator iresuscitabil și hemoragia căilor respiratorii superioare.

Radio România Acualități

De același autor

Related Articles