UPDATE Primarul Sorin Oprescu, reţinut de DNA

oprescu

Duminică, ora 17.30

 

Primarul Oprescu a fost scos din locuinţa sa de la Ciolpani la finalul percheziţiilor, cu cătuşe la mâini şi cel mai probabil va fi dus să asiste la percheziţiile care au loc la Primăria Capitalei.

De la domiciliul lui Sorin Oprescu anchetatorii au ridicat mai multe cutii cu documente.

Procurorii DNA efectuează  percheziţii domiciliare la trei instituţii publice – Primăria Capitalei, Administraţia Cimitirelor şi Centrul Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului, în dosarul în care a fost reţinut Sorin Oprescu.
Anchetatorii fac percheziţii şi la domiciliul altor persoane.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu  a fost reţinut pentru luare de mită şi va fi dus astăzi, în jurul orei 19,00, la Tribunalul Bucureşti, unde un magistrat va judeca cererea DNA de arestare preventivă a edilului pentru 30 de zile.

Sorin Oprescu deţine, potrivit declaraţiei sale de avere completată în luna iunie, două terenuri, la Ciolpani şi Predeal, două locuinţe, în Bucureşti şi Ciolpani, şi obiecte de artă în valoare de 57.000 de euro.

De asemenea, potrivit declaraţiei de avere afişată pe site-ul PMB, Oprescu are în proprietate un teren de 1.000 de metri pătraţi la Ciolpani şi unul de 500 de metri pătraţi la Predeal. Edilul deţine un apartament în Bucureşti, de 172 de metri pătraţi, şi o casă de 480 de metri pătraţi, la Ciolpani.

Primarul general al Capitalei are obiecte de artă în valoare de 57.000 de euro, obiecte de cult în valoare de 9.000 de euro, bijuterii, ceasuri, aparate electronice în valoare de 25.000 de euro.

Oprescu are conturi în bănci de 156.000 de lei şi 32.800 de dolari, precum şi două contracte de concesiune – unul de 597.400 lei şi 20.500 euro, iar altul de 8.000 de lei.

La capitolul venituri Oprescu a menţionat indemnizaţia de la PMB de 78.750 de lei pe an, salariul de profesor universitar şi indemnizaţia de la academie, în total 69.560 de lei.

…………………………………….

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 06.09.2015, ora 00.33, până la data de 07.09.2015, ora 00.33, a lui Sorin Oprescu, primar al municipiului Bucureşti, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

„În perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a înființat în administrația locală din Municipiului București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea Primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului Primarului Municipiului București.

Astfel, executantul păstra pentru sine între 30% şi 33% din profitul brut, iar diferența era remisă funcționarilor din cadrul aparatului primarului Municipiului București, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru inculpatul Oprescu Sorin Mircea.

Concret, membrii grupului, persoane cu funcţii de conducere din cadrul a două instituţii publice din subordinea Primarului Municipiului București facilitau câștigarea contractului, vorbeau cu angajaţii din subordine să accepte documentația de atribuire, precum și să aprobe și dispună efectuarea plății facturilor emise de firmele respective, foarte repede față de momentul facturării, totodată solicitând sume de bani pentru persoane cu funcții de conducere în aparatul Primarului Municipiului București, precum și pentru Primar.

La data de 05.09.2015, în baza unei înțelegeri prealabile cu conducătorul unei instituții publice din subordinea sa și o persoană de încredere a primarului, inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinși de cei doi de la un număr de patru denunțători pentru edilul municipiului Bucureşti”.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Lui Sorin Oprescu i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, urmând ca acesta să fie prezentat, la data de 06 septembrie 2015, Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”, a comunicat DNA. 

 

foto: metropotam.ro

De același autor

Related Articles