Prima ediție ‘Rabla pentru Electrocasnice 2022’ începe vineri, 17 iunie, la ora 10

Ediția 2022 a programului Rabla pentru electrocasnice va începe vineri, în data de 17 iunie, iar prima etapă se va termina pe 14 iulie, a anunțat ministrul mediului într-o conferință de presă din 9 mai, în care a vorbit despre modificările aduse programului în acest an.

Ministrul Tanczos Barna spune că a existat un trend ciudat în 2021 – multă lume s-a înscris în program, prin platforma electronică a AFM și mulți nu au folosit voucherele.

Cei de la Mediu ar vrea ca gradul de utilizare să fie apropiat de 100% în acest an.

Buget sporit

Bugetul de anul acesta va fi de 100 milioane lei, față de 75 milioane lei în 2021.

Anul trecut, mulți și-au luat vouchere, dar nu le-au folosit, astfel că s-au utilizat cam 40 de milioane de lei, deci puțin peste jumătate din buget.

Schimbări și modificări

  • O schimbare importantă este că voucherele emise trebuie transformate în cumpărătură în maximum 7 ZILE, în loc de 15 zile ca până acum.

Prin această presiune creăm un mecanism mai eficient, iar cine s-a documentat și s-a decis trebuie să meargă în cel mult 7 zile să valorifice acest cupon prin care să reducă prețul de cumpărare”, spune ministrul.

Condiția a fost introdusă și din cauza ratei reduse de utilizare a voucherelor în 2021.

  • Încă o schimbare este că NU se va mai putea solicita în diverse sesiuni voucher pentru același tip de echipament.

Au fost persoane care, practic, ocupând un loc în prima etapă, nu au lăsat alți cetățeni să se înscrie în program: au solicitat voucher, nu l-au valorificat și au revenit și în a doua etapă pentru același lucru”.

  • În cadrul ediției din 2022 a programului Rabla pentru Electrocasnice NU se vor mai putea azchiziționa televizoare.

Am eliminat televizoarele pentru că riscam să transformăm acest program într-un program doar pentru ele. Cred că anul trecut am asigurat un sprijin suficient de mare pentru televizoare”, a spus ministrul Tanczos Barna care a menționat că cele mai energofage echipamente sunt aparatele de aer condiționat și alte aparate mari care consumă mult.

Alte reguli și modificări

Potrivit hotnews.ro, în 2021 au fost cumpărate 110.000 de echipamente noi prin Rabla electrocasnice, aparate eficiente din punct de vedere energetic.

Ne așteptăm la un interes mai mare în 2022, spun cei de la Mediu.

Trebuie, la fel ca în trecut, predat un produs similar la schimb, cu două excepții: pentru laptop sau tabletă se poate preda un echipament dintr-o clasă superioară din punct de vedere energetic.

Altă modificare în programul Rabla Electrocasnice, pe lângă scurtarea perioadei de folosire a voucherelor de la două săptămâni la una singură și eliminarea televizoarelor din ediția acestui an, ar mai fi caracterul nominal și netransmisibil al voucherelor de reducere.

Calendarul pentru prima sesiune Rabla

Prima ediție începe vineri, 17 iunie, la ora 10, și va exista o săptămână de înregistrare a beneficiarilor în platforma electronică prin conturi noi, ori conturi deja existente pentru cei care și-au făcut cont de anul trecut, apoi urmează 3 etape pentru solicitare a voucherelor:

Etapa 1: 25 iunie – 1 iulie: mașini de spălat rufe, spălat vase și frigidere, buget 25 milioane lei

Etapa 2: 1 – 7 iulie, tablete și laptop-uri, buget 10 milioane lei

Etapa 3: 8 – 14 iulie, aparate de aer condiționat, aspiratoare, uscătoare de rufe, buget 15 milioane lei

Buget total pentru prima sesiune: 50 milioane lei

De asemenea, valoarea voucherelor a rămas aceeași, de 500 de lei pentru laptop-uri, 400 de lei pentru mașini de spălat rufe, aer condiționat, mașini de spălat vase, frigidere, uscătoare, 300 de lei pentru tablete și 200 de lei pentru aspiratoare.

A doua etapă din program va fi la final de 2022.

sursa: hotnews.ro

De același autor

Related Articles