Preţurile la energie electrică şi gaze naturale vor fi plafonate timp de un an

Preţurile la energie electrică şi gaze naturale vor fi plafonate timp de un an, începând cu 1 aprilie, potrivit Ordonanţei de Urgenţă aprobată ieri de Guvern. Măsura se aplică atât consumatorilor casnici, cât şi celor industriali.

Clienţii casnici care nu consumă mai mult de 100 de kilowaţi lunar vor plăti un tarif de maximum 68 de bani pe kilowatt cu TVA inclus, însă dacă consumul lor va fi până în 300 de kilowaţi, preţul final facturat va fi de cel mult 80 de bani pe kilowatt. Potrivit proiectului de Ordonanţă de Urgenţă adoptat de Guvern, clienţilor noncasnici li se va aplica un tarif de până la un leu pe kilowatt, spunea premierul Nicolae Ciucă, precizând, totodată, că în ceea ce priveşte gazele naturale, clienţii casnici vor plăti maximum 31 de bani, iar cei noncasnici, nu mai mult de 37 de bani pe kilowatt.

Nicolae Ciucă: Am luat toate aceste măsuri astfel încât să continuăm cu programul şi măsurile guvernamentale pentru a putea proteja cetăţenii, pentru a stimula economia şi a proteja locurile de muncă. Concomitent, la nivelul Ministerului Energiei se iau măsuri pentru tot ceea ce înseamnă identificarea de surse noi de energie şi, de asemenea, pentru identificarea de surse noi de aprovizionare cu gaze naturale.

Această schemă ce plafonează preţurile la energie electrică şi gaze naturale va fi aplicată de la 1 aprilie până la 31 martie anul viitor.

Furnizorii de energie par mulţumiţi de decizia Guvernului privind plafonarea preţurilor

Furnizorii de energie par mulţumiţi de decizia Guvernului privind plafonarea preţurilor şi spun că formula adoptată este mult mai simplă de aplicat. Totuşi, cea mai mare problemă rămâne decontarea din partea statului.

Furnizorii spun că aplicarea plafonării şi eliminarea compensării simplifică lucrurile atât pentru operatori, cât şi pentru consumatori. Consumatorii pot urmări mai uşor raportul dintre consum şi facturare. Preşedintele Asociaţiei furnizorilor de energie din România, Laurenţiu Urluescu, observă o posibilă lacună.

Laurenţiu Urluescu: Acum nu mai există limită de consum pentru clientul casnic la gaze naturale, în schimb există o limită de consum la clientul casnic pe parte de energie electrică şi cred că este o mică scăpare a legiuitorului că pentru consumatorii casnici care consumă peste 300 kW/oră, nu există nicio plafonare, nicio compensare, niciun ajutor, nimic, deşi pentru consumatorii industriali, chiar cu consum mult mai mare, există un plafon de un leu pe kW/oră.

Furnizorii spun că noua schemă nu ar mai trebui să provoace greşeli în facturare. Pe de altă parte, însă, întrebarea lor este când va deconta statul sumele datorate furnizorilor pentru susţinerea schemei.

Laurenţiu Urluescu: Schema veche, mare parte din sume nu s-au decontat. Totul s-a făcut pe banii băncilor, că furnizorii au trebuit să ia credite pentru această schemă.

De același autor

Related Articles