Preşedinţii de consilii judeţene vor fi aleşi prin vot direct

Preşedinţii de consilii judeţene urmează să fie aleşi din nou prin vot direct, potrivit unei ordonanţe de urgenţă adoptate luni de guvern.

Prevederea ar urma să se aplice la scrutinul local de anul viitor şi, potrivit executivului, va creşte legitimitatea şi responsabilitatea preşedinţilor de consilii judeţene.

Preşedinţia şi opoziţia au criticat însă folosirea de către Guvern a ordonaţei de urgenţă pentru modificarea legii electorale, procedeu în care văd o desconsiderare a votului dat de români la referendum.

“Preşedinţii de consilii judeţene sunt printre cei mai importanţi oameni din judeţ şi de ei depinde în mare măsură repartizarea banilor la primării.

Este o funcţie pe care toate formaţiunile politice vor să o obţină, iar modificarea de ieri a legii electorale nu ar face decât să îi avantajeze pe actualii preşedinţi de consilii, consideră preşedintele Klaus Iohannis.

Este o concesie pe care premierul Viorica Dăncilă ar fi făcut-o baronilor locali ai PSD, a spus purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Mădălina Dobrovolschi: “PSD nu a înţeles nimic din aceste alegeri, pe care le-a pierdut într-un mod catrastrofal, şi umblă iar la cutia cu ordonanţe de urgenţă, încercând să schimbe regula jocului chiar în timpul desfăşurării jocului, ceea ce este inacceptabil.”

Revoltaţi de această ordonanţă de urgenţă sunt şi liberalii, care au anunţat deja că solicită Avocatului Poporului să o conteste la Curtea Constituţională.

Pe aceeaşi linie este şi preşedintele PRO România, Victor Ponta, care a spus şi el că PSD nu a înţeles că oamenii nu mai vor aranjamente prin ordonanţe de urgenţă.

Guvernul a susţinut, însă, că măsura ar fi fost discutată şi solicitată de peste 30 de preşedinţi de consilii judeţene, inclusiv din opoziţie, iar revenirea la votul uninominal va creşte legitimitatea şi reprezentativitatea preşedinţilor de consilii judeţene, a spus vicepremierul Dan Suciu: “Să aducem cetăţeanul foarte aproape de actul decizional.

Aşadar, una dintre cele mai importante şi reprezentative funcţii la nivelul judeţului, cea de preşedinte al Consiliului Judeţean, trebuie să fie aleasă direct, uninominal, prin vot secret de către toţi cetăţenii, tocmai pentru a legitima şi responsabiliza orice ales local din orice judeţ.”

Tot de la PSD, Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, a explicat că modificarea putea fi adoptată doar prin ordonanţă de urgenţă, pentru a putea fi aplicată la următoarele alegeri.”

De același autor

Related Articles