Preşedintele Klaus Iohannis a primit astăzi premiul „Franz Josef Strauss 2018”, din partea Fundaţiei germane „Hanns Seidel”.

Premiul i-a fost acordat preşedintelui Iohannis pentru promovarea, în mod constructiv şi vizionar, de-a lungul întregii sale cariere politice, a valorilor democratice, a unei societăţi unite şi a încrederii în proiectul european. Oana Bâlă a urmărit ceremonia de la München şi discursurile rostite acolo şi relatează:

 Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că doar prin unitatea statelor membre pot fi preîntâmpinate tendinţele de divizare care se întâlnesc astăzi în interiorul UE. Şeful statului a subliniat, în alocuţiunea sa, că românii cred cu tărie în proiectul european şi în capacitatea sa de a asigura democraţia şi prosperitatea cetăţenilor europeni. Au existat întotdeauna oameni, actori ai istoriei care şi-au asumat riscuri, în ciuda tuturor adversităţilor, au continuat să-şi facă datoria. Unul dintre aceşti oameni a fost Franz Josef Strauss a cărui moştenire de valori şi principii trebuie să o apărăm, aceasta fiind îndatorirea noastră.

La rândul său, premierul landului Bavaria, Markus Söder, a declarat că România poate deveni o ţară interesantă şi în plan internaţional, însă numai în contextul luptei anticorupţie. Markus Söder: Un lucru important aici în acest context este lupta împotriva corupţiei, împotriva vechilor obiceiuri, intereselor politice. Mă refer la vechile legături, mă gândesc la oamenii tineri care îşi pun speranţele în evoluţia României. Lupta aceasta nu s-a încheiat, din câte ştiu, din câte am citit şi trebuie să îmi exprim aici tot respectul.

Klaus Iohannis: Asemenea concetăţenilor mei, sunt şi eu încrezător în forţa proiectului european. Am convingerea că prin dialog şi prin cooperarea noastră strânsă, UE va depăşi întărită această perioadă în care este supusă unor adevărate teste de rezistenţă.

Distincţia „Franz Josef Strauss” este însoţită şi de un premiu în valoare de 10.000 de euro, pe care preşedintele Klaus Iohannis a decis să îl doneze în scop caritabil Fundaţiei „Un copil, o speranţă”.