Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că se va consulta cu Parlamentul pentru lărgirea ariei de cuprindere a Referendumului din 26 mai. Şeful statului vrea, în acest fel, să convoace consultarea populară nu doar pe probleme legate de justiţie, ci şi pe alte domenii pentru ca referendumul să fie mai puternic. În acelaşi timp, preşedintele i-a cerut guvernului să nu mai emită ordonanţe de urgenţă în materie de justiţie sau politică penală până când nu se exprimă cetăţenii.

În replică, PSD spunea că aşteaptă ca preşedintele să anunţe întrebarea pe care doreşte să o adreseze la consultarea directă a cetăţenilor. Deputatul PSD Cătălin Rădulescu declara că şeful statului trebuie să înceteze cu avertismentele la adrsea Parlamentului şi a guvernului.

Cătălin Rădulescu: Cred că putem să consultăm constituţia şi după aia să mai consulte şi Parlamentul, dacă vrea şi după care să lase ameninţările împotriva guvernului sau a Parlamentului, uneori pentru că, chit că-l acoperă funcţia prezidenţială din Constituţie cu imunitate, s-ar putea ca la un moment dat să n-o mai aibă. Deci, nu este guvernul nici cutiuţa dânsului de valori, nici anexa preşedinţiei, ci să lase astfel de ameninţări că nu sunt constituţionale, în primul rând.

PNL consideră că referendumul echivalează cu o moţiune de cenzură împotriva guvernului. Liberalii susţin demersul preşedintelui, spunea liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan:

Raluca Turcan: În parlamenţ dacă se va ajunge la acest voţ şi cerem imperativ să se ajungă la acest voţ Partidul Naţional Liberal va susţine iniţiativa preşedintelui, aşa cum a fost solidar toată această perioadă cu cei care au fost înşelaţi, cu cei care au fost abuzaţi, cu cei care şi-au văzut speranţele într-un destin cinstit în România şi prosper din cauza celor din PSD şi ALDE.