Preşedintele Comisiei Europene avertizează România să nu submineze lupta împotriva corupţiei

Comisia Europeană avertizează România că lupta împotriva corupţiei trebuie să avanseze, nu să fie subminată. Preşedintele Jean-Claude Juncker  spune că urmăreşte cu îngrijorare ce se întâmplă în ţara noastră,  după ce guvernul condus de Sorin Grindeanu a adoptat aseară o ordonanţă de urgenţă privind modificarea codului penal şi codului de procedură.

Ireversibilitatea progreselor realizate în lupta împotriva corupţiei este esenţială pentru a permite Comisiei Europene să ia în considerare eliminarea treptată a monitorizării României în cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare (MCV).

Raportul Comisiei privind Mecanismul de cooperare şi verificare (MCV), publicat săptămâna trecută, a salutat bilanţul pozitiv realizat de către procurorii şi judecătorii din România în abordarea corupţiei la nivel înalt. Totodată a precizat că orice alte măsuri care subminează acest progres sau au ca efect slăbirea sau restrângerea domeniului de aplicare al corupţiei ca infracţiune, vor avea impact asupra evaluărilor viitoare.

În acest contexţ Comisia Europeană atrage atenţia asupra posibilelor regrese şi va examina în detaliu ordonanţele de urgenţă privind Codul penal şi Legea cu privire la graţieri.

De același autor

Related Articles