De la 1 iunie am putea să ne întoarcem la o viaţă normală – o spune premierul Florin Cîţu, în opinia căruia peste două luni s-ar putea relaxa multe dintre restricţii. Şeful executivului a dat asigurări că măsurile luate în urmă cu o săptămână pentru combaterea pandemiei de Covid-19 funcţionează şi dau rezultate. El a subliniat şi că nu se va schimba ora de închidere a magazinelor în weekend, în localităţile cu rată mare de infectare.

Luna iunie ar putea veni cu măsuri de relaxare care să permită o reîntoarcere la normalitate, spunea premierul Florin Cîţu, precizând că în acest sens s-a constituit sub conducerea sa un comitet interministerial din care vor face parte şi reprezentanţi ai patronatelor sau altor asociaţii.

Florin Cîţu: Avem acest comitet interministerial, în care sunt implicate toate ministerele, pentru că toată economia trebuie să fie implicată şi trebuie să vedem cum o ducem după 1 iunie.. Mâine o să am întâlnire cu Asociaţia HORA, să vedem ce soluţii găsim, dar totul depinde, şi ăsta este şi mesajul meu şi mâine şi în fiecare zi, depinde de cum merge campania de vaccinare. Dacă vrem să ne întoarcem la normalitate, şi am dat această ţintă de 1 iunie, pentru că putem să ne vaccinăm până atunci cel puţin cinci milioane de persoane, trebuie să ne vaccinăm.

Premierul spunea că măsurile restrictive impuse recent în localităţile unde rata infectării cu noul coronavirus era în creştere încep să dea deja rezultate.

Florin Cîţu: Mă uit la evoluţia zilnică a cazurilor, de exemplu, şi am ajuns, dacă mă uit la o medie mobilă, avem un platou care se menţine de aproape o săptămână; acelaşi lucru dacă mă uit şi la evoluţia zilnică a procentelor cazurilor confirmate. Pe Bucureşti avem, iar, o stabilizare, chiar o scădere în ultimele câteva zile, şi la Ilfov avem un platou, s-a atins un platou. Timişoara scade, deci judeţul Timiş scade, deci măsurile au avut şi acolo efect şi în ceea ce priveşte incidenţa cumulată a cazurilor la nivel judeţean pe 14 zile la mia de locuitori, Bucureştiul a atuns un maxim acum câteva zile şi de atunci scade uşor.

Însă această întoarcere la normalitate este într-o legătură directă cu campania de vaccinare, a mai spus Florin Cîţu, care este convins că până la finalul lunii mai rata vaccinării ar putea trece de 35% şi în acest sens a făcut un apel la factorii politici şi nu numai.

Florin Cîţu: Fac un apel la toţi politicienii, la coaliţia de guvernare, la primarii aleşi, la consilierii locali, la preşedinţii de consiliu judeţean să prezinte campania de vaccinare, datele, toţi românii să ştie despre campania de vaccinare. Mai mult, este nevoie de o implicare a bisericii în această campanie de vaccinare, mai ales în mediul rural.