Premierul Dacian Cioloş: „Fără majorări” de taxe şi impozite

Guvernul nu intenţionează ca, până la sfârşitul mandatului, să crească vreo taxă, vreun impozit sau vreo indemnizaţie, a dat asigurări, în plenul Parlamentului, premierul Dacian Cioloş. El a precizat că România a înregistrat creştere economică, un număr mai mare de angajaţi, iar salariul mediu net a consemnat, de asemenea, o creştere.

Şeful Guvernului a fost invitat în plenul Parlamentului de aleşii social-democraţi pentru a prezenta situaţia economică actuală, însă prezentarea făcută de Dacian Cioloş nu a fost pe placul liderului PSD, Liviu Dragnea, care a criticat dur activitatea executivului.

Activitatea Guvernului s-a concentrat pe recâştigarea încrederii cetăţeanului în stat şi asigurarea unui mediu economic predictibil, favorabil investiţiilor, a precizat premierul, arătând că, pentru acest an, creşterea economică este estimată la 4,8% faţă de progonoza iniţială de 4,2 procente. Aceasta trebuie, însă, susţinută prin reforme structurale, a mai spus şeful executivului, care a atras atenţia parlamentarilor că măsuri precum pensiile speciale pun în pericol sistemul de pensii. În acest timp, Guvernul pregăteşte reformarea sistemului de asistenţă socială, facilităţi fiscale pentru cei care investesc în formarea profesională, dar şi măsuri pentru stimularea capitalului autohton, a mai anunţat premierul Dacian Cioloş.

Dacian Cioloş: Nu intenţionăm, până la sfârşitul acestui mandat, să creştem nicio taxă. Nu intenţionăm să creştem niciun impozit. Nu intenţionăm să modificăm nicio indemnizaţie, aşa cum s-a spus; dimpotrivă, în acest an am redus TVA-ul la 9% pentru lucrările agricole şi pentru inputurile consumate în agricultură şi tot pentru a veni în sprijinul sectorului agricol, mai ales al micilor producători, intenţionăm să venim cu modificări în sensul simplificării în Codul Fiscal, prin care să propunem un regim TVA special pentru micii agricultori.
Primul vorbitor, liderul PSD, Liviu Dragnea, la solicitarea căruia a avut loc această dezbatere, a subliniat că premierul Dacian Cioloş nu a prezentat „decât recolta generată de seminţele puse anii trecuţi de guvernarea Ponta”. A fost un discurs însoţit de aplauzele social-democraţilor atunci când Liviu Dragnea a vorbit despre realizările şi proiectele PSD, dar şi de vociferările parlamentarilor liberali. Liviu Dragnea a susţinut în discursul său că, de fapt, situaţia prezentată de către Dacian Cioloş nu este cea reală.
Liviu Dragnea: Zero fonduri europene, nimic din planul Juncker şi subvenţii întârziate la agricultură. Acestea sunt adevăratele cifre, domnule prim-ministru. Acesta este eşecul guvernului dumneavoastră, de care nu ne-aţi spus nimic astăzi şi nici până astăzi. Aţi spus că aţi folosit o limbă străină pentru că aţi greşit. Aţi folosit cuvântul creştere, în loc de cuvântul eşec, iar românii încep să simtă din ce în ce mai mult eşecul acestui guvern.
Au urmat la discurs în plenul Parlamentului, copreşedintele Alina Gorghiu. Liderul liberal a subliniat că PSD nu a lăsat niciun proiect major pentru ţară şi a cerut premierului să menţină în continuare echilibrul bugetar. A fost, de asemenea, un discurs la fel ca cel al liderului PSD, însoţit de aprecierile colegilor săi, parlamentari liberali, şi de vociferările social-democraţi atunci când Alina Gorghiu spunea că atunci când PSD critică şi ţipă la cineva înseamnă că acel cineva îşi face treaba cum trebuie şi de aceea s-a ajuns la astfel de critici din partea social-democraţilor.

Cele mai citite

Related Articles