Premierul Ciucă răspunde Comisiei Europene: Pensiile militare nu intră la capitolul pensii speciale. Sunt pe bază de contributivitate

Premierul Nicolae Ciuca a exprimat un punct de vedere diferit de cel al Comisiei Europene legat de pensiile militare.

Reprezentanții guvernului vor face în continuare demersuri la Comisia Europeană și vor susține ideea că pensiile militare nu sunt pensii speciale, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Aflat vineri într-o vizită în județul Maramureș, șeful executivului a amintit că și într-un raport prezentat de Banca Mondială este scris clar că pensiile militare intră la capitolul pensii de serviciu, fiind calculate pe bază de contributivitate.

Precizările premierului vin în contextul în care surse din executivul comunitar au precizat că un jalon special din Planul Național de Redresare și Reziliență, care are drept termen limită finele acestui an este legat de revizuirea pensiilor speciale, care includ și pensiile militare.

Comisia Europeană se așteaptă ca România să continue să lucreze la implementarea reformei sistemului public de pensii, care va fi evaluat în contextul viitoarelor cereri de plată ale țării în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.

În timpul vizitei de vineri în județul Maramureș, premierul Nicolae Ciucă a exprimat un punct de vedere diferit de cel al Comisiei Europene legat de pensiile militare. Premierul se bazează pe un raport care a fost întocmit de Banca Mondială, care asigură consultanță guvernului român și în care se spune că pensiile militare sunt pensii de serviciu și ele nu intră în categoria pensiilor speciale.

Nicolae Ciucă: Pensiile militare, am discutat și acest subiect inclusiv cu reprezentanții Comisiei care au fost într-o vizită tehnică la /…/ și am discutat pe marginea raportului pe care l-a prezentat Banca Mondială, în cuprinsul căruia este scris foarte clar că pensiile militare nu intră la capitolul de pensii speciale și intră la capitolul pensii de serviciu. Pensiile militare au fost modificate prin lege și sunt pe bază de contributivitate, iar la nivelul nostru continuăm să susținem reforma sistemului de pensii pe bază de contributivitate și continuăm ca în demersurile pe care le vom face în continuare cu Comisia Europeană să ajungem foarte clar la înțelegere, în conformitate cu principiile pe care le respectă și celelalte state din Uniunea Europeană vis-a-vis de pensiile militare, conform cărora nu sunt pensii speciale, ci sunt pensii de serviciu.

Pe de altă parte însă, potrivit unui răspuns la o întrebare adresată de anumite publicații online din România, Comisia Europeană a reamintit că țara noastră trebuie să îndeplinească anumite reforme pentru a primi banii care revin din Planul Național de Redresare și Reziliență.

O etapă care trebuie îndeplinită până la sfârșitul acestui an se referă la revizuirea pensiilor speciale, care includ pensiile militare.

Aceasta face parte din reforma mai amplă a sistemului public de pensii, care este un element cheie al PNRR al României.

Îndeplinirea satisfăcătoare acestei etape va fi evaluată în contextul celei de-a treia cereri de plată, arată răspunsul Comisiei Europene pentru anumite publicații online românești. La rândul lor, și alți membri ai cabinetului Ciucă susțin punctul de vedere al premierului.

Ministrul apărării, Angel Tîlvăr, a precizat, tot pentru publicații online, că pensiile militare sunt pensii ocupaționale, iar discuțiile cu Comisia Europeană nu reprezintă un lucru extraordinar.

Reforma pensiilor ar trebui să țină seama și de raportul Băncii Mondiale, care spune că aceste pensii nu sunt speciale, ci ocupaționale, a arătat ministrul apărării.

Și Marcel Boloș, ministrul investițiilor și proiectelor europene, crede că trebuie să se analizeze modul în care se va manageria discuția cu Comisia Europeană despre forma finală pe care o va avea actul normativ privind pensiile speciale. Este limpede că jalonul are termen până la finalul lunii decembrie.

O formă a acestui act normativ va trebui să o avem pentru a începe discuțiile cu Comisia și a stabili forma în care jalonul va fi considerat închis, a fost părerea ministrului.

De același autor

Related Articles