Praznicele Adormirii şi Naşterii Maicii Domnului, ocaziile cu care cei mai mulţi români merg în pelerinaje

s1.ziareromania.ro

Adormirea Maicii Domnului (15 august) si Nasterea Maicii Domnului (8 septembrie) reprezinta ocaziile în care cei mai multi români merg în pelerinaje, releva rezultatele celui mai recent studiu IRES cu privire la perceptiile populatiei din România asupra religiei si comportamentul religios, transmis sâmbata AGERPRES.

Mai mult de un sfert dintre participantii la studiul IRES (26%) sustin ca au fost cel putin o data într-un pelerinaj, iar 21% dintre ei de mai multe ori.

Mormântul parintelui Arsenie Boca (Prislop) (21%), manastirile din Moldova (18%) si Manastirea Nicula (judetul Cluj) sunt locurile de pelerinaj în care au fost pâna acum cei mai multi dintre cei chestionati, arata cercetarea, potrivit unui comunicat al IRES.

Conform acestuia, 44% dintre cei care merg în pelerinaje fac acest lucru cu ocazia unor sarbatori religioase. Pe lânga sarbatorile închinate Fecioarei Maria, românii mai merg în pelerinaje si de Paste, de Sarbatoarea Sfintei Parascheva, de Craciun sau cu ocazia hramurilor bisericilor sau manastirilor. 83% dintre respondentii care au fost cel putin într-un pelerinaj sustin ca intentioneaza sa faca acest lucru si în viitor, printre destinatiile pe care si le doresc numarându-se mormântul lui Arsenie Boca – Prislop (18%), manastirile din Moldova (15%), Ierusalim/Israel (11%), precizeaza sursa citata.

În ceea ce priveste perceptia si raportarea românilor la religie si Biserica, studiul releva ca 77% dintre cei chestionati sunt de acord cu ideea conform careia religia înseamna adevar (77%), în timp ce alti 17% nu sunt de acord cu aceasta idee.

‘Pentru 89% dintre cei chestionati religia a fost considerata importanta în familia lor, în perioada copilariei; aproape trei sferturi dintre respondenti (72%) îl considera pe Dumnezeu foarte important în viata lor, în timp ce alti 22% declara ca este important; în ceea ce priveste rolul Bisericii, 86% sunt de acord ca Biserica ofera raspunsuri pentru nevoile spirituale ale oamenilor, 76% cred ca aceasta ofera raspunsuri pentru problemele morale, 72% pentru problemele din viata de familie, 61% pentru problemele tinerilor, iar 59% pentru problemele sociale’, indica IRES.

Conform studiului, 69% dintre participanti se roaga cel putin o data pe zi, 27% de mai multe ori pe zi, iar 42% o data pe zi. 13% au acest obicei de câteva ori pe saptamâna, în timp ce 6% de câteva ori pe luna, iar restul mai rar. 3% dintre respondenti spun ca au acest obicei. 83% dintre respondenti spun ca rugaciunea i-a ajutat de-a lungul vietii în mare si în foarte mare masura.

Totodata, mai mult de jumatate dintre respondentii crestini sustin ca obisnuiesc sa se spovedeasca, jumatate dintre acestia (51%) de câteva ori pe an, iar un sfert o singura data pe an. 8% recurg la spovedanie mai rar de o data la zece ani. 1% spun ca se spovedesc în fiecare saptamâna, iar 3% sustin ca fac acest lucru o data pe luna, indica IRES.

Trecerea la o alta religie este un fenomen izolat în România, doar 4% dintre participantii la studiu declarând ca si-au schimbaţ de-a lungul timpului, confesiunea, mai releva cercetarea.

Participarea la evenimentele religioase este ridicata în România, 45% dintre cei chestionati participa cel putin o data pe luna la slujbe sau alte evenimente religioase, 31% de câteva ori pe an, 5% cel mult o data pe an, 13% mai rar decât o data pe an. Doar 5% dintre respondenti spun ca nu merg niciodata la slujbe sau alte evenimente religioase, precizeaza sursa citata.

70% dintre cei chestionati platesc o cotizatie anuala catre biserica/parohia careia îi sunt arondati, iar peste trei sferturi (77%) sustin ca fac donatii atunci când merg la biserica, iar sumele variaza de la sub 50 de lei (25%) pâna la peste 200 de lei (11%).

Potrivit cercetarii IREŞ cei mai multi români (96%) cred în Dumnezeu, 89% cred ca exista sufleţ 89% cred în pacaţ 85% cred în Îngeri, 75% cred în Rai, 66% cred în Diavol, 66% cred în Iad, iar 64% cred în viata de dupa moarte. În acelasi timp însa, 63% dintre cei chestionati considera ca un politician care nu crede în Dumnezeu nu este potrivit pentru a ocupa o functie publica.

Studiul IRES a fost realizat pe un esantion multistratificaţ probabilisţ reprezentativ la nivel national, de 1.001 indivizi de 18 ani si peste. Eroare maxima tolerata de plus/minus 3,1%. Interviurile s-au desfasurat prin metoda CATI, în zilele de 13 si 14 august 2015.

 

Agerpres

foto ziare.com

De același autor

Related Articles