Persoanele vârstnice au sunat anul trecut la numărul dedicat lor de peste 13.000 de ori

Persoanele vârstnice au sunat, anul trecut, la numărul de telefon dedicat lor de peste 13.000 de ori. 2.500 de seniori au beneficiat de informare, consiliere, îndrumare, sprijin material sau emoţional, iar, dintre aceştia, cei mai mulţi provin din mediul rural şi oraşe mici, au între 70 şi 80 de ani şi au declarat că locuiesc singuri.

Primul loc în topul motivelor de apelare a liniei telefonice este obţinerea de informaţii practice, utile şi de încredere, care nu sunt accesibile tuturor seniorilor, se precizează în comunicatul trimis de Fundaţia Regală Margareta a României. În 2022 nevoia de îngrijire şi sprijin la domiciliu a revenit pe locul doi în topul apelurilor. În România există o proporţie semnificativă de persoane în vârstă, în special de peste 80 de ani, care necesită servicii specializate pe termen lung, precum îngrijire personală, asistenţă medicală, menaj la domiciliu, sprijin în procurarea cumpărăturilor sau a medicamentelor. Pentru 695 dintre apelanţi, “Telefonul Vârstnicului” a furnizat informaţii despre servicii funcţionale, cămine pentru vârstnici, proceduri de instituţionalizare, resurse disponibile în comunitate, precum şi recomandări privind instituţii care oferă îngrijiri medicale specializate la domiciliu. Pe locul al treilea au fost solicitările de sprijin financiar şi material. 130 dintre seniorii, care au sunat pentru prima dată la “Telefonul Vârstnicului”, anul trecut, au fost în căutarea unui sprijin emoţional, confruntându-se cu singurătatea, provocări sociale actuale sau personale.

Apelanţii au fost îndrumaţi către ONG-uri cu servicii specializate din comunitatea lor. 275 de seniori au beneficiat de consiliere psihologică şi sprijin emoţional. În final, sunt şi veşti bune, 100 de persoane care au sunat şi-au exprimat nevoia de a fi active, iar “Telefonul Vârstnicului” le-a informat despre acţiuni de voluntariat în comunitate şi le-a încurajat să se înscrie la activităţile organizate în cluburile de seniori.

“Telefonul vârstincului” este 0800460001 şi poate fi apelat gratuit de luni până vineri, între orele 08:00 şi 20:00. RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI 

De același autor

Related Articles