[UPDATE] Suspecţi reţinuţi în cazul permiselor pe bani din judeţul Gorj

permis bani

Vineri, 06 decembrie

Procurorii DNA – Biroul teritorial Târgu Jiu din cadrul Serviciului Teritorial Craiova au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a cinci inculpaţi care urmează a fi prezentaţi, în cursul zilei de astăzi, cu propunere de arestare preventivă, la Tribunalul Gorj.

Este vorba de un subcomisar  şi  un agent şef adjunct de poliţie, ambii în cadrul Serviciului Public Comunitar, Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor Gorj, compartimentul examinări şi permise de conducere, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de luare de mită în formă continuată, trafic de influenţă în formă continuată şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni în legătură directă cu infracţiunile de corupţie.

Au mai fost reţinuţi, un director al unei şcoli de şoferi şi doi instructori auto de la societăţi diferite. În sarcina acestora s-au reţinut infracţiunile de dare de mită în formă continuată, trafic de influenţă în formă continuată, cumpărare de influenţă în formă continuată şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni în legătură directă cu infracţiunile de corupţie.

În cauză se mai efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alţi învinuiţi, directori de şcoli de şoferi şi instructori auto.

În acest moment toate persoanele învinuite beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.

Joi, 05 decembrie

Procurorii  Direcţiei Naţionale Anticorupţie  – Biroul Teritorial Tg-Jiu, din cadrul Serviciului Teritorial Craiova efectuează cercetări într-o cauză complexă având ca obiect săvârşirea unor  infracţiuni de corupţie (dare, luare de mită, trafic de influenţă) de către inspectori principali şi lucrători de poliţie din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.Î.V.) Gorj, directori ai unor şcoli de şoferi şi instructori auto,  în legătură cu favorizarea a peste 70 candidaţi  la promovarea examenului pentru obţinerea permisului de conducere în perioada 2012 – 2013.

Potrivit probatoriului administrat până în acest moment procesual a rezultat că, în perioada 2012 – 2013,  instructori ai unei şcoli  de şoferi  au creat în rândul cursanţilor şcolii de şoferi convingerea că au relaţii şi influenţă la nivelul  lucrătorilor de poliţie din cadrul S.P.C.R.P.C.Î.V. Gorj şi îi pot sprijini în promovarea examenului pentru obţinerea permisului în schimbul unor sume de bani despre care au lăsat să se înţeleagă că vor fi date examinatorilor.

Lista candidaţilor care doreau să promoveze examenul pentru obţinerea permisului de conducere „contra cost” era comunicată  instructorului, iar sumele de bani, de regulă câte 200 de euro,  erau predate examinatorilor, în parte, anterior examenului, iar restul după proba practică.

O altă modalitate a constat în  achitarea contravalorii unor bunuri solicitate de lucrătorii de poliţie ori prestarea pentru aceştia a diverse servicii.

Ajutorul acordat de examinatori candidaţilor la proba practică se realiza fie prin testarea pe o durată redusă, mult sub minimul de 25 minute pentru candidat prevăzut pentru categoria „B” amatori,  de art.19 din Ordinul M.A.I. nr.268/08.12.2010, pe un traseu facil, centură sau alte sectoare de drum public ce nu prezintă elemente care să pună în dificultate candidatul şi să atragă depunctarea acestuia, şi fără solicitarea efectuării altor manevre, mers înapoi, întoarcere, parcare, depăşire, fie prin acţionarea comenzilor  autovehiculului, pedală frână, manevrare volan, de către examinator, în situaţiile în care se impuneau, pietoni aflaţi pe trecere, pericol de impact cu alte autoturisme, risc de coliziune cu alte obstacole precum bordură, stâlp, gard, fără depunctarea candidaţilor.

În cauză au fost efectuate percheziţii, iar procurorii au beneficiat de sprijinul ofiţerilor Direcţiei Generale Anticorupţie,  Inspectoratului General al Poliţiei Române şi ai Departamentului de Informatii si Protectie Interna, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Cele mai citite

Related Articles