Pedepsele primite de adolescenţii care au torturat soţia unui medic: au stropit-o cu vodcă şi i-au dat foc.

Judecătorii Tribunalului Vaslui au pronunţat marţi, 19 iulie, sentinţa într-unul dintre cele mai abominabile cazuri de omor înregistrat în ultimii ani. Trei adolescenţi, cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, din oraşul Negreşti, au fost acuzaţi că au ucis în scop de jaf o femeie, soţia unui medic, au stropit-o cu vodcă şi i-au dat foc.

Potrivit sentinţei pronunţate de Tribunalul Vaslui, cea mai mare dintre pedepse a fost aplicată inculpatului major. Florin Galan (18 ani), cel care a avut ideea de a jufui femeia care locuia în acelaşi bloc cu el, a fost condamnat la 23 de ani şi 10 luni închisoare, fiind găsit vinovat de săvârşirea infracţiunilor de omor calificat, tentativă de tâlhărie calificată şi distrugere. Minorul de 14 ani, Mihai Rusu, elev în clasa a VII-a, la momentul comiterii faptelor, a fost condamnat la 15 ani de închisoare, fiind găsit vinovat de săvârşirea infracţiunilor de omor calificat, tentativă de tâlhărie calificată, distrugere prin incendiere şi profanare de cadavre. În cazul său, fiind minor, limitele de pedeapsă s-au redus, din start, la jumătate. Până la împlinirea vârstei de 18 ani, acesta va fi încarcerat într-un centru de deţinere pentru minori, urmând ca după majorat să fie transferat într-o închisoare cu regim înghis. Cea mai blândă pedeapsă a fost aplicată minorului de 16 ani, care, în baza probatoriului, s-a stabilit că nu a participat la uciderea victimei, în schimb el a fost cel care a incendiat-o. Medicii legişti au stabilit că victima era deja decedată în momentul incendierii. Lucian Ungureanu (16 ani) a fost condamnat la 2 ani şi 10 luni închisoare cu executare pentru tentativă de tâlhărie calificată, profanare de cadavre şi distrugere prin incendiere. Şi în cazul său, limitele de pedeapsă s-au redus la jumătate, dat fiind faptul că este minor. În baza probelor adunate, anchetatorii au stabilit că victima a fost ucisă de loviturile de cuţit aplicate de tânărul de 18 ani şi minorul de 14 ani. În schimb, minorul de 16 ani a fost cel care a dat foc bătrânei, după ce Mihai Rusu a stropit-o cu vodcă. Cu toţii şi-au recunoscut faptele. Dincolo din cruzimea de care au dat dovadă cei trei adolescenţi, nu au schiţat nicio umbră de regret în faţa anchetatorilor. Cei trei inculpaţi, împreună cu părţile responsabile civilmente (părinţii) în cazul celor doi minori, au fost obligaţi de judecători să achite fiului victimei 10.000 lei, cu titlul de daune morale.

O crimă regizată ”ca în filme”

 

Crima care a zguduit comunitatea locală a avut loc la sfârşitul lunii octombrie anul trecut. Cei trei tineri au organizat o petrecere în apartamentul tânărului de 18 ani, care locuia singur, mama fiind plecată la muncă în străinătate, ca de altfel şi mamele celorlalţi doi minori. Seara, au realizat că nu au bani să cumpere alcool, astfel că au decis să spargă un magazin din oraş, Au mers şi s-au aprovizionat cu alcool şi energizante de mai multe ori pe tot timpul nopţii, iar la un moment dat, la ultimul ”transport”, au observat o cameră de supraveghere în zonă. Minorul de 14 ani a smuls-o, crezând că astfel nu vor fi descoperiţi. De altfel, toţi cei trei tineri au încercat să acţioneze ”ca la carte” în încercarea de a nu lăsa urme. Au purtat în permanenţă mănuşi chirurgicale sau saci de gunoi şi au strâns, în urma lor, toate obiectele care ar fi putut să-i incrimineze. La ora 3 dimineaţa, tânărul de 18 ani şi minorul de 14 ani, înarmaţi cu două cuţite şi o şurubelniţă, au intrat peste bătrâna, soţia unui fost medic ginecolog din oraş, care locuia singură, fiind văduvă. Ştiind că este pensionară, agresorii credeau că vor găsi în casa văduvei o mică avere. S-au năpustit asupra femeii, omorând-o cu o cruzime greu de descris. Agresorii au scotocit tot apartamentul bătrânei, au tăiat şi salteaua de la pat, însă nu au găsit niciun leu. S-au întors în apartamentul tânărului de 18 ani, unde au stabilit că ar fi mai bine să dea foc apartamentului bătrânei pentru a şterge urmele.

Criminalii petreceau la doi paşi de poliţişti

 

Astfel, minorul de 14 ani a luat o sticlă cu vodcă, iar cel de 16 ani un chibrit. Au mers în apartamentul bătrânei unde au început din nou să mai caute bani. Resemnaţi că nu au găsit niciun ban, agresorii au decis să dea foc victimei. Astfel, minorul de 14 ani a stropit-o cu vodcă, iar cel de 16 ani i-a dat foc. De supărare că nu au găsit bani, tinerii s-au întors în apartament, unde au continuat să consume alcool. Între timp, sesizând fumul, vecinii au sunat la 112. Sesizând urme de violenţă pe trupul femeii, pompierii au sesizat Poliţia. În timp ce poliţiştii şi procurorii cercetau la faţa locului, cei trei tineri continuau petrecerea în apartament, cu muzica dată la maxim. Pe fondul consumului exagerat de alcool, adolescentul de 18 ani a intrat în comă alcoolică. Speriaţi, ceilalţi doi prieteni au sunat la 112, însă au realizat că nu găsesc cheia pentru a deschide uşa de la intrare, astfel că unul dintre ei a sărit pe geam, apartamentul fiind situat la parter. Cum zona era împânzită de criminalişti, minorul a fost legitimat şi luat la întrebări, ocazie cu care, anchetatorii aveau să dea de urma criminalilor mai repede decât se aşteptau.

Sursa: adevarul.ro