Pe 26 decembrie sărbătorim Soborul Maicii Domnului. Obiceiurile și tradițiile de astăzi sunt mult mai stricte decât cele din prima zi de Crăciun

Pe 26 decembrie se sărbătoreşte Soborul Maicii Domnului, iar obiceiurile și tradițiile de astăzi sunt mult mai stricte decât cele din prima zi de Crăciun. Astăzi, nașii trebuie să își viziteze finii. Cei care uită de finii lor, nu vor avea parte de tot ce își doresc. Totodată este o zi în care rudele îndepărtate și cele prin alianță trebuie să fie împreună.

Din păcate, din cauza pandemiei de COVID-19 acest obicei nu va fi respectat deoarece autorităţile roagă populaţia să nu meargă în vizită tocmai pentru a se proteja de virusul ucigaş.

De asemenea, în a doua zi de Crăciun nu se spală hainele. Se spune că apa vărsată pe rufe o vei folosi pentru vindecarea ranilor.

Ce este interzis să faci în a doua zi de Crăciun

Potrivit obieciurilor scrise, pe 26 decembrie este interzis să bârfești, să înjuri și să uneltești împotriva celorlalți. Se spune că cei care se răzbună sau doresc să își incheie socotelile cu cei din jur astăzi vor suferi pierderi.

Se mai spune că de la Crăciun şi până la Bobotează, în casa unde sunt fete de măritat nu se toarce, nu se coase. Că altfel nu se mărită. Dacă a doua zi după Crăciun va bate tare vântul – se va strica recolta ce va să vie şi toamna următoare va fi furtunoasă şi ploioasă, scrie romaniatv.net.

Pentru cea de-a doua zi de Craciun, în fiecare zona din țară s-a împământenit un obicei specific.

În Bistrita Năsăud, spre exemplu, oamenii colindă casa preotului, iar în Alba feciorii își cheamă mândrele la joc. Se spune că persoanele care dansează cel mai mult și cel mai aprig vor fi sănătoase tot anul.În unele zone, se poartă dusul oameniilor „cu colacul” la naşi. Colacul tradiţional constă din şapte pâini, două sticle cu ţuică, trei sticle de vin, un cocoş, trei pui sau alte orătănii (fazani, prepeliţe), o coastă de porc şi şapte coţi de trandafiri (cârnaţi) sau alte mărunţişuri. Când ajung la casa naşului, finul sărută mâna naşei şi de trei ori se îmbrăţişează cu naşul.

De același autor

Related Articles