Parlamentul îşi începe activitatea cu o premieră

În prima zi a sesiunii dedicată în mod tradiţional alegerii conducerii celor două Camere ale legislativului se citeşte textul moţiunii de cenzură a PSD la adresa Guvernului Orban.

Iniţiatorii, 208 senatori şi deputaţi PSD şi UDMR, cer demiterea de urgenţă a actualului cabinet, pe care-l critică pentru modificarea sistemului electoral în prag de alegeri, încălcând standardele europene. Ei reclamă că adoptarea acestor schimbări se face în mod unilateral, fără consultare şi dezbatere, prin angajarea răspunderii de către partidul aflat la putere.

Documentul urmează să fie supus dezbaterii şi votului în perioada imediat următoare. Pentru ca guvernul să fie demis este nevoie de 233 favorabile moţiunii de cenzură.

În urmă cu câteva zile, preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, spunea că, matematic, pentru moţiune ar putea vota 232 de parlamentari, dar că se negociază în continuare.

Liberalii au anunţat că vor participa la dezbaterea moţiunii de cenzură şi vor vota, la vedere, împotriva acestui demers.

sursa Rador