[FOTO] În plenul Parlamentului s-a citit, la ora 16:45, moțiunea de cenzură!

258

Moțiunea de cenzură citită astăzi se numește:România nu poate fi confiscată. Apărăm democrația și votul românilor.”

…….

216 parlamentari au fost prezenți în  plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului când s-a citit moțiunea de cenzură împotriva cabinetului Grindeanu.

…….

Liviu Dragnea:” Moțiunea de cenzură trece sau pică atunci când se votează. Nu se pun semnăturile.”

…….

Moțiunea va fi supusă votului miercuri 21 iunie, la ora 11.

……..

Ora 16, 45: A început dezbaterea privind supunerea la vot a moţiunii de cenzură în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului. Moțiunea este semnată de 222 de parlamentari PSD-ALDE,  dintre care 199 de semnături ale parlamentarilor  PSD.

……..

PSD convoacă astăzi, 18 iunie, plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului pentru a citi moțiunea de cenzură împotriva cabinetului Grindeanu.

Pentru depunerea moţiunii este nevoie de 116 semnături, întrucât, conform Constituţiei, moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de o pătrime din numărul total al senatorilor şi deputaţilor. În Parlamentul României sunt 464 de parlamentari, iar pentru a trece o moţiune de cenzură este nevoie ca aceasta să întrunească 233 de voturi pentru.

Potrivit site-urilor Camerei Deputaţilor şi Senatului, în ambele Camere PSD are 221 de parlamentari, iar ALDE 26 de parlamentari, în total 247 de aleşi care fac parte din coaliţia de guvernare. În ceea ce priveşte partidele din afara arcului guvernamental, PNL numără 98 de parlamentari, USR – 43, UDMR – 30, PMP – 26, minorităţile -17, iar 3 parlamentari sunt neafiliaţi.

“Astfel, începând cu ora 15:00, vor avea loc şedinţele grupurilor parlamentare social-democrate şi ALDE, de la ora 16:00 este programată şedinţa Birourilor Permanente reunite, iar de la 16:30 – şedinţa de plen reunit în care va fi citită moţiunea de cenzură”, a anunțat aseară liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor.

El a mai spus că PSD nu mai poate aștepta și ‘‘asista impasibil la acțiunile lui Sorin Grindeanu și Victor Ponta.”

Pentru ca o moțiune de cenzură să treacă este nevoie de 233 de voturi în plenul reunit la Parlamentului. PSD şi ALDE au împreună 247 de parlamentari şi nu au nevoie de susţinere din partea altor grupuri.

Potrivit constituţiei, retragerea încrederii acordate guvernului se face prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat că liberalii nu vor participa duminică la şedinţa Birourilor permanente reunite şi nici la şedinţa Parlamentului în care va fi citită moţiunea de cenzură iniţiată de PSD.

“Duminica este zi de odihnă de la Dumnezeu. (…) Nu vom participa. Noi avem în cursul zilei de mâine etapa a doua a alegerii conducerii naţionale, alegerea Biroului Politic. După alegerea Biroului Politic, voi convoca Biroul Politic luni pentru a hotărî care este poziţia oficială a PNL faţă de grava criză în care se află România datorită majorităţii parlamentare”, a declarat Orban, după Congresul PNL.

De asemenea, parlamentarii UDMR nu vor participa la şedinţa Parlamentului în care va fi citită moţiunea, a anunţat liderul Uniunii, Kelemen Hunor.

”Noi vom lua o decizie legată de moţiunea de cenzură nu azi, nu mâine, nu poimâine. Vom lua o decizie probabil miercuri, înainte de vot, la şedinţa comună a grupurilor reunite. (…) Colegii noştri nu vor fi mâine la Bucureşti, dacă va fi convocat Parlamentul, fiindcă nu se poate ajunge în Bucureşti. Şi fără noi se poate citi, se poate semna, se poate înainta o moţiune de cenzură”, a declarat Kelemen, la Cluj.