Parlamentul a adoptat legea prin care bacșișul va fi trecut pe nota de plată în restaurante și va putea fi plătit cu cardul

Proiectul adoptat astăzi prevede că operatorii economici au obligația de a înmâna clientului o notă de plată, îndată cu emiterea bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici în care va fi trecut nivelul bacșișului indicat de client, între 0% și 15% din valoarea consumației, în funcție de cât indică acesta. Nota de plată trebuie să conțină și o alta rubrică în care clientul să poată scrie suma oferită drept bacșiș, în valoare absolută, dacă acesta nu vrea să indice un procent anume.

Nerespectarea prevederilor legate de bacșiș va fi sancționată cu amendă cuprinsă între 2.000 lei – 4.000 lei. Legea merge la promulgare la președintele Iohannis.

Bacșișul se evidențiază distinct pe același bon fiscal cu bunurile livrate/serviciile prestate și este introdus în baza de date a caselor de marcat. Banii proveniți din bacșiș nu sunt incluși în calcul contribuţiei de asigurări sociale şi nici în zona de aplicare TVA.

Daca cer factură, clienții pot solicita ca bacșișul să fie evidențiat și pe aceasta. În paralel, operatorii economici stabilesc printr-un regulament intern, procedura și modalitatea de distribuire către salariați a sumelor provenite din încasarea bacșișului. Președintele Comisiei de Buget, Finanțe explica luna trecută că bacşişul va putea fi plătit atât cu cardul, cât şi în numerar, la solicitarea clientului.

“Din punct de vedere fiscal, sumele provenite din încasarea bacșișului de la client de către operatorul economic, nu pot fi asimilate unui element de natura veniturilor pentru acesta din urmă, iar distribuirea acestora către salariați nu poate fi asimilată unui element de natura cheltuielilor. Sumele provenite din încasarea bacșișului de către salariați ca urmare a distribuirii sunt calificate ca venituri din alte surse (…) Impozitul pe venit datorat de salariat se reține la sursă la momentul distribuirii bacșișului de către plătitorii de venituri și se achită la bugetul de stat. Aceste sume nu pot fi reîncadrate fiscal ca venituri salariale sau asimilate salariilor. (…) Bacșișul nu intră în baza de calcul a contribuțiilor sociale obligatorii (CAS și CASS) și nu poate fi asimilat salariilor. Se clarifică exceptarea bacșișului din sfera TVA”, mai prevede legea adoptată astăzi.

Cele mai citite

Related Articles