Părinţii care refuză vaccinarea copiilor ar putea fi sancţionaţi

vaccin 2Ministerul Sănătăţii ia în calcul posibilitatea ca proiectul de lege referitor la vaccinare să conţină sancţiuni pentru părinţii care refuză să-şi imunizeze corespunzător copiii.

Documentul ar putea fi pus în dezbatere publică, luna viitoare, în condiţiile în care la nivel naţional rata de vaccinare a scăzut la 88%, iar în Bucureşti la 70%.  Consilierul ministrului sănătăţii Alexandru Rafila a precizat astăzi că cele mai joase valori se înregistrează pentru vaccinurile hexavalent şi rubeolo-rujeolă-oreion.

„Sunt lucruri care se discută în acest momenţ nu ştiu dacă o să fie vorba de sancţiuni directe care să fie aplicate părinţilor. Cu siguranţă ţinem cont de faptul că, copiii care sunt în colectivităţi trebuie să fie protejaţi pentru că protecţia este, atât individuală, cât şi colectivă în ceea ce priveşte vaccinarea. În ultimele săptămâni am avut două cazuri de tetanus la doi copii mici care nu fuseseră vaccinaţi. Deci, este vorba de îmbolnăviri foarte serioase, foarte grave care pun viaţa în pericol”, spune Alexandru Rafila.

La rândul său, şeful Secţiei de Neonatologie de la Spitalul Cantacuzino, Adrian Crăciun, a propus instituirea unei prevederi care să-i oblige pe părinţii care au refuzat vaccinarea să plătească tratamentul, dacă minorii dezvoltă aceste boli ulterior.  Vă reamintim că Radio România a avut la începutul lunii o campanie pe marginea vaccinării şi a analizat în mai multe programe ale posturilor sale importanţa şi eventualele riscuri ale acesteia.

Sursa: RRA

Cele mai citite

Related Articles