Pâna pe 26 mai, cei care calatoresc în Grecia trebuie sa prezinte fie rezultatul unui test PCR cu rezultat negativ pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore anterior, fie o dovada care atesta efectuarea unui vaccin cu rapel, facut la cel putin 14 zile înaintea calatoriei, fie o dovada a diagnosticarii cu COVID-19, într-o perioada cuprinsa între doua si noua luni anterior datei sosirii în Grecia.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, toti calatorii trebuie sa completeze si formularul Passenger Locator Form cu cel putin 24 de ore înaintea sosirii. Autoritatile elene pot efectua, în mod aleatoriu, teste rapide pentru infectia cu coronavirus la punctele de trecere a frontierei.

Rămâne în vigoare măsura efectuării în mod aleatoriu, de către autoritățile elene, a unor teste rapide la punctele de control a trecerii frontierei.

Toate persoanele, cu excepția cetățenilor și persoanelor care au rezidența permanentă în statele membre ale Uniunii Europene, statele membre ale Acordului Schengen, Australia, Macedonia de Nord, Emiratele Arabe Unite, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Israel, Canada, Belarus, Bahrain, Noua Zeelandă, Coreea de Sud, Qatar, China, Kuwait, Ucraina, Rwanda, Rusia, Arabia Saudită, Serbia, Singapore, Thailanda care intră pe teritoriul Republicii Elene (pe cale aeriană, rutieră sau maritimă), până la data de 24.05.2021, sunt supuse măsurii de autoizolare la locul de domiciliu/reședință pentru o perioadă de 7 zile.  Persoanele care sosesc în Republica Elenă pentru o ședere cu o durată mai mică de 7 zile și care nu sunt incluse în categoria menționată mai sus, trebuie să rămână în autoizolare pe întreaga perioadă în care se află pe teritoriul elen.

Interzicerea circulației pe timp de noapte în intervalul orar 00:30-05:00, cu excepția persoanelor care se deplasează la serviciu ori pentru urgențe medicale. Pentru zonele aflate sub cod roșu închis de alertă epidemiologică, restricția se aplică în intervalul orar 19:00-05:00 pe tot parcursul săptămânii.

ATENȚIE!

Pentru cursele interne măsurile se prelungesc până la data de 24.05.2021.

Este obligatorie completarea formularului de localizare a pasagerilor (PLF) la adresa electronică https://travel.gov.gr de către toți pasagerii zborurilor internaționale spre Republica Elenă, cu cel puțin 24 de ore anterior începerii călătoriei, indiferent de statul de proveniență.

Autoritatea Aeronautică Civilă (CAA) a Republicii Elene a solicitat tuturor companiilor aeriene care operează zboruri spre acest stat să verifice, înainte de acceptarea pasagerilor pentru îmbarcare, următoarele condiții:

-confirmarea transmiterii PLF (care este un document de călătorie obligatoriu), cu cel puțin 24 de ore anterior începerii călătoriei;

-concordanța dintre codul QR și PLF;

-prezentarea unui test molecular negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, prelevat cu maximum 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Republicii Elene.

Prezentarea, la frontierele aeriene, a unui certificat care să ateste rezultatul negativ al testului pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu exclude procedura testării aleatorii și nici completarea formularului electronic PLF/Passenger Locator Form, respectiv prezentarea codului QR.

Prezentarea unei dovezi emisă de un laborator autorizat din statul de proveniență, redactată în limba engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă, prin care se confirmă că persoana a fost diagnosticată pozitiv cu Covid-19, într-o perioadă cuprinsă între 2 și 9 luni anterior datei sosirii în Grecia.

Companiile aeriene care nu se conformează acestei obligații de control vor fi responsabile de repatrierea pasagerilor, pe cheltuiala companiei. Zborurile internaționale sunt permise pe aeroporturile din Republica Elenă. Pot fi aplicabile restricții suplimentare privind călătoriile neesențiale dinspre statele terțe, precum și din Elveția, Norvegia, Liechtenstein și Islanda, în conformitate cu eventuale recomandări ale Uniunii Europene.

Rămân interzise până la data de 24.05.2021 zborurile din/spre Catalonia (Spania), Canada, Georgia, Tunisia, precum și cu statele terțe (care nu sunt membre UE). Sunt permise numai zborurile cu caracter excepțional/de urgență din regiunea Catalonia din Regatul Spaniei.