O mare personalitate a culturii române, Șerban Papacostea, s-a stins în Vinerea Mare.

Istoricul și academicianul Șerban Papacostea a murit vineri la 89 de ani, a anunțat B1 TV. Născut la 25 iunie 1928 în București, Șerban Papacosetea a fost un istoric extrem de apreciat pe plan național și internațional și membru titular al Academiei Române Din 1995 este membru al Academiei Ligure de Științe și Litere din Genova.

El a fost fiul juristului Petru Papacostea, care era un descendent al familiei de origine macedo-română Gușu Papacostea, întemeietorul primei școli românești din Macedonia, scrie historia.ro.

A urmat cursurile liceului „Dimitrie Cantemir“ din București, pe care l-a absolvit în 1946. A absolvit, în anul 1950, Facultatea de Istorie și Geografie din București. În anul 1968 a obținut titlul de doctor în istorie, cu teza „Oltenia sub austrieci (1718-1739)“, premiată, trei ani mai târziu, de Academia Română.

Între anii 1990 și 2001 a fost directorul Institutului de Istorie „Nicolae Iorga“ din București. Din 1990, este membru corespondent al Academiei Române.

În perioada comunistă a fost deportat într-un lagăr de muncă forțată la Canalul Dunăre-Marea Neagră. Este văr cu scriitorul Vintilă Horia.

Cele mai citite

Related Articles