Numărul cazurilor de COVID înregistrate în România aproape că s-a dublat în ultima săptămână

Numărul cazurilor de COVID înregistrate în România aproape că s-a dublat în ultima săptămână. Astfel, în perioada 27 iunie – 3 iulie au fost raportate peste 7.700 de noi infectări, tulpina Omicron fiind, în continuare, dominantă în ţara noastră.

În acest context, ministrul sănătăţii Alexandru Rafila atrage atenţia că regulile de igienă trebuie respectate în continuare, iar purtarea măştii în spaţiile închise sau aglomerate asigură protecţie împotriva coronavirusului. Autorităţile se aşteaptă ca numărul cazurilor de infectare să se înmulţească din nou, având în vedere că, în ultimele patru săptămâni, acesta a crescut de aproape patru ori.

Ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, a spus că sunt luate în calcul două scenarii. Primul, vârful de infectări este posibil să aibă loc în perioada 7-10 august, iar a doua variantă arată că vârful de îmbolnăviri ar putea fi înregistrat spre finalul lunii august-începutul lunii septembrie.

Alexandru Rafila: Un număr săptămânal de cazuri de circa 70.000, asta înseamnă 10.000 de cazuri pe zi. Rămâne de văzut dacă aceste lucruri se vor confirma în acest fel. Discutăm de un virus foarte variabil şi la care principala caracteristică a lui din ultimul an de zile a fost modificarea transmisibilităţii, din fericire, cu scăderea patogenităţii şi sperăm ca acest lucru să se confirme şi în perioada următoare.

Ministrul sănătăţii le recomandă celor care au simptome să se testeze la medicul de familie sau la centrele de testare, care vor fi redeschise în perioada următoare. El a mai adăugat că centrele ambulatorii din ţară şi din Bucureşti au cantităţi suficiente de antivirale, iar cei care vor să se vaccineze împotriva COVID-19 o pot face în cele 10.000 de cabinete ale medicilor de familie.

Noi creşteri ale cazurilor de COVID-19 se înregistrează în mai multe ţări ale lumii. Franţa a înregistrat, vinerea trecută, aproape 125 de mii de infectări, iar, în Marea Britanie, numărul cazurilor a crescut cu o treime într-o singură săptămână. În Israel, Ministerul Sănătăţii a recomandat, din nou, purtarea măştii de protecţie în spaţii închise, pe fondul înmulţirii cazurilor.

De același autor

Related Articles