Agenţia Naţională de Administrare Fiscală primeşte zilnic de la bănci o listă cu persoanele sau firmele care îşi deschid sau închid un cont bancar.

Potrivit Codului de Procedură Fiscală, băncile sunt obligate să transmită  Fiscului şi  numele celor care închiriază casete de valori.

La cererea ANAF, băncile vor transmite toate informaţiile în detaliu, chiar şi pe cele din perioada 1 ianuarie – 30 iunie anul acesta, răgazul lăsat până acum fiind propus pentru ca toate băncile să îşi poată pune la punct infrastructura informatică.

Potrivit noului Cod de Procedură Fiscală, băncile sunt obligate să raporteze zilnic către ANAF lista persoanelor fizice sau juridice care deschid sau închid un cont bancar, sau închiriază ori renunţă la o cutie de valuri.

Pâna acum măsura a fost aplicată parţial, din cauza faptului că sistemele informatice ale băncilor nu permiteau o astfel de analiză.

Tot la cererea ANAF, băncile sunt obligate să comunice toate rulajele, soldurile şi operaţiunile conturilor – astfel fiecare titular de cont poate fi controlat de Fisc.

Cazinourile, notarii, avocaţii şi agenţii imobiliari sunt obligaţi să raporteze  zilnic către Fisc tranzacţiile care depăşesc  5.000 de euro.

Măsurile au fost luate pentru combaterea evaziunii fiscale şi a spălării de bani.

Foto: www.bankingnews.ro