Noi percheziții în dosarul Hexi Pharma

Polițiștii s-au prezentat pentru a doua zi consecutiv la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș, la Spitalul de Arși și la Institutul Oncologic din București pentru a ridica toate contractele pe care aceste spitale le-au încheiat atât cu firma Hexi Pharma, cât și cu alte societăți care produc dezinfectanți. Procurorii încearcă să afle dacă a fost respectată legislația privind achizițiile publice.

Surse citate de Mediafax spun că anchetatorii verifică și relațiile între firma Hexi Pharma și RENAR – Asociația de Acreditare din România. Aceasta este singura instituție care poate certifica unele produse și poate acredita laboratoare de analize. Ancheta jurnaliștilor de la Gazeta Sporturilor a scos la iveală că laboratorul unde firma Hexi Pharma își testa produsele era de fapt controlat de patronul acestei firme, Dan Condrea.

Vizată de percheziții este, pentru a treia oară, și Hexi Pharma. De la depozitul din Mogoșoaia al firmei, polițiștii ridică noi documente cerute de procurori. Anchetatorii au solicitat și noi analize ale produselor biocide de la Hexi Pharma. După ce au fost testate la ICECHIM              (Institutul Național de Cercetare pentru Chimie), substanțele sunt analizate și la Institutul Cantacuzino.

Între timp, comisia parlamentară de control al SRI a anunțat că și Serviciul Român de Informații a cumpărat dezinfectanți de la Hexi Pharma, în perioada 2011-februarie 2016. Achizițiile au fost făcute de spitalul SRI și au reprezentat numai 10% din totalul dezinfectanților cumpărați.

În ultimii 5 ani, Serviciul Român de Informații a transmis președinților României, premierilor, miniștrilor Sănătății și președinților celor două Camere ale Parlamentului, precum și autorităților locale peste 500 de informări despre infecțiile spitalicești și 6 despre calitatea dezinfectanților produși de Hexi Pharma.

Până acum, niciunul dintre angajații acestei firme nu a fost pus sub învinuire. Procurorii au început urmărirea penală a firmei pentru participație improprie la zădărnicirea combaterii bolilor.

Sursa foto: europa.ro

De același autor

Related Articles