Noi norme privind elementele de siguranţă pentru medicamentele eliberate pe bază de reţetă

Noi norme privind elementele de siguranţă pentru medicamentele eliberate pe bază de reţetă care sunt vândute în Uniunea Europeană au intrat sâmbătă, 9 februarie 2019, în vigoare.

Astfel, producătorii vor trebui să aplice pe cutia medicamentelor un cod de bare 2-D şi un dispozitiv de protecţie împotriva modificărilor ilicite. Farmaciile şi spitalele vor fi obligate să verifice autenticitatea medicamentelor înainte de a le elibera pacienţilor. Aceste măsuri au fost luate pentru a reduce cât mai mult riscul de a pătrunde pe piaţă medicamente falsificate.

În plus, farmaciile din România vor mai putea vinde medicamente fracţionaţ după deschiderea cutiei, încă şase luni. Potrivit Patronatului Producătorilor de Medicamente din România, pacienţii vor putea astfel să primească şi un număr mai mic de tablete decât cele conţinute într-o cutie. Anunţul a fost făcut după ce ieri a intrat în vigoare directiva europeană conform căreia cutiile de medicamente trebuie să aibă imprimat un cod unic european de securizare, pentru a preveni falsurile.


Fabricile de medicamente din ţară, care produc 65% din medicamentele aflate în circuitul comercial, au implementat întocmai prevederile directivei europene şi nu au semnalat faptul că vor retrage medicamente după 9 februarie 2019.