113 morţi, peste o sută de oameni dispăruţi şi 4.000 de persoane rănite – este bilanţul exploziei devastatoare din capitala Libanului, Beirut.

Guvernul libanez a decretat stare de urgenţă, dar şi doliu naţional timp de trei zile. La Bucureşti, autorităţile afirmă că niciun român nu se află printre victimele deflagraţiei.  Executivul de la Beirut i-a plasat pe toți cei responsabili pentru explozia din port în arest la domiciliu, iar militarii vor prelua securitatea orașului.

Sunt în desfășurare anchete care să elucideze modul în care au avut loc exploziile, iar în oraș încă mai sunt căutate persoanele dispărute.

Pagubele materiale sunt imense. Ambasadorul României în Liban, Victor Mircea, a declarat pentru postul nostru de radio că a fost ușor avariată clădirea reprezentanței diplomatice în această țară, dar că nu sunt victime din România.

Victor Mircea: Există o anchetă în derulare, este una din prioritățile președintelui și premierului libanez, care au stabilit o listă de măsuri și această comisie de anchetă, care trebuie să dea primele rezultate după cinci zile, ceea ce este o chestie extrem, extrem de scurtă.

Guvernatorul Beirutului a precizat că pierderile s-ar putea ridica la 15 miliarde de dolari și că fără o intervenție internațională, țara sa va intra într-o criză. De altfel, comunitatea internațională a intervenit rapid în sprijinul Libanului. Uniunea Europeană, Turcia, Iranul, Qatarul și Rusia au răspuns cu promptitudine apelurilor și au trimis ajutoare umanitare, echipamente medicale și echipe de salvare.

Astăzi va sosi la Beirut și președintele francez Emanuel Macron, care se va întâlni cu omologul său libanez, Michel Aoun și cu premierul Hassan Diab. Cel puțin 21 de francezi au fost răniți în deflagrație.

Sursa -RRA

FOTO-Anwar AMRO / AFP