Modificări fiscale cu ecouri pozitive

Dan SchwartzOrdonanţa de urgenţă care aduce modificări în legislaţia fiscală a fost publicată în “Monitorul Oficial”. Principalele schimbări sunt legate de gestiunea datoriilor la bugetul de stat, rambursarea de TVA şi derularea verificărilor şi controalelor fiscale, iar reacţiile iniţiale ale mediului de afaceri par pozitive. Două dintre măsurile considerate benefice atât pentru autorităţile fiscale, cât şi pentru contribuabili sunt cele privind aplicarea popririlor asupra conturilor bancare şi regimul rambursării de TVA în cazul sumelor mici.
Până în prezent, practica a demonstrat că, în marea majoritate a cazurilor, măsura instituirii popririi pe conturile bancare se aplica anterior emiterii somaţiilor pentru plata datoriilor către fisc. Conform noului act normativ, o astfel de măsură nu va mai putea fi luată decât după 30 de zile de la emiterea somaţiei. Expertul fiscal Dan Schwartz spune că este o schimbare benefică, inclusiv pentru autoritatea fiscală.
Dan Schwartz: Este evident un pas înainte, în sensul normalizării relaţiei contribuabil-autoritate fiscală, poprirea pe conturi neavând un efect favorabil nici pentru contribuabil, nici pentru autorităţile fiscale, devreme ce contribuabilul, pentru a-şi putea plăti datoriile fiscale, trebuie să îşi deruleze activitatea curentă. Dacă nu se derulează activitatea curentă, nu poate să îşi plătească datoriile.
O altă măsură cuprinsă în ordonanţa de urgenţă este cea referitoare la rambursarea taxei pe valoarea adăugată. Astfel, pentru sume mai mici de 45.000 de lei, se va putea proceda la rambursarea lor mai rapidă, controlul fiscal urmând a se efectua ulterior. Limita era până în prezent de numai 10.000 de lei. Dan Schwartz spune că este un pas înainte, care uşurează atât sarcina contribuabililor mici, care îşi vor primi înapoi taxa pe valoarea adăugată mai repede şi în condiţii mai bune, cât şi pe cea a autorităţilor fiscale, care nu vor mai fi obligate să se concentreze pe rambursări de valori mici şi îşi vor putea axa controalele pe cele de valori semnificative, eficientizându-şi astfel activitatea.

Sursa: RADOR

Foto: cursdeguvernare.ro

De același autor

Related Articles