Ministrul Rovana Plumb s-a întors din Malta

            În perioada 8-9 iunie 2017, Rovana Plumb, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, a participat la reuniunea informală a miniștrilor responsabili cu politica de coeziune UE 27, organizată în orașul Valletta, în cadrul președinției malteze a Consiliului UE.
În cadrul dezbaterilor, participanții au analizat provocările politicii de coeziune post 2020, cu accent pe creșterea eficienței și relevanței acestei politici, precum și modalitățile de a crește vizibilitatea acesteia în rândul cetățenilor UE.
Este esențial să asigurăm o politică de coeziune modernă, puternică și eficientă, care să genereze o creștere inteligentă, incluzivă și durabilă, dar și noi locuri de muncă în toate regiunile Europei, a declarat ministrul delegat pentru Fonduri Europene.
Rovana Plumb a mai afirmat că România consideră că actuala structură generală a politicii de coeziune oferă echilibrul corect între obiective și măsuri și răspunde celor mai importante provocări economice, sociale și de mediu pe care le întâmpină UE. Este important ca și după 2020 să se asigure resursele necesare pentru politicile stabilite prin Tratat. S-a dovedit că au o mare valoare adăugată la nivel european, generând creștere economică și dezvoltare unitară.
Ministrul român a mai arătat că politica de coeziune trebuie tratată cu mai multă flexibilitate, pentru a putea răspunde nevoilor specifice fiecărei regiuni. A adăugat că principalele provocări rămân conservarea și gestionarea resurselor naturale, schimbările climatice, energia verde și eficiența energetică, dar și infrastructura de transport, incluziunea socială, reducerea declinului demografic, competitivitatea economică și educația.
La dezbaterile din Malta au fost prezenți comisar european pentru Politică Regională, Corina CRrețu, precum și alți reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Parlamentului European, Secretariatului General al Consiliului, Băncii Europene de Investiții, Comitetului Regiunilor și Consiliului Municipalităților și Regiunilor Europene.

(Ada Botezan)

De același autor

Related Articles