Medicina de familie în prag de colaps

Societatea Naţională de Medicina Familiei atrage atenţia că medicina de familie este în prag de colaps, în aproximativ 500 de localităţi din România nu mai există medici de familie.

Preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, dr. Dina Mergeani, le-a adresat autorităţilor o scrisoare deschisă în care afirmă că medicina de familie are probleme mari din cauza neglijării sistematice manifestate de guvernanţi şi le cere acestora să ia atitudine.

Medicii spun că sunt nemulţumiţi de fondurile care urmează să fie alocate în anul 2019 medicinei de familie, subliniind faptul că ei au depus eforturi pentru a asigura funcţionarea cabinetelor chiar dacă nu s-au putut asigura creşteri salariale asemănătoare cu cele din sistemul bugetar.

Prin subfinanţarea sistematica a medicinei de familie se pune în pericol existenţa acestui sector medical şi implicit pacienţii, motiv pentru care ne aflam în situaţia de a cauta soluţii alternative pentru asigurarea supravieţuirii cabinetelor, atrag atenţia medicii de familie.

Medicii de familie consideră că au fost ignoraţi în ultimii ani. Personalul din medicina şcolară, ambulatoriu sau spitale au beneficiat de creşteri salarile de până 100 la sută, în timp de medicii de familie au rămas cu aceleaşi venituri.

Daiana Roşca

De același autor

Related Articles